Piața vaccinurilor. Companiile care se vor îmbogăți în ritm alert
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Prețurile vor fi total diferite
Prețurile vor fi total diferite
Dezvoltarea unui vaccin reprezintă cheia redresării economiei mondiale. Companiile care vor reuși primele să scoasă un astfel de produs pe piață vor obține un profit uriaș, atât ele, cât și investitorii lor. În prezent, peste 100 de laboratoare farmaceutice din întreaga lume participă la această cursă nebună. Testele se derulează într-un ritm mai accelerat decât de obicei.

Unele companii au trecut deja la teste clinice, iar experții speră că primele mostre vor putea fi utilizate încă din această toamnă. Informațiile legate de vaccinurile anti-covid-19 constituie o oportunitate de câștig atât pentru investitori, cât și pentru speculanți. Dificilă este însă alegerea companiei corecte.

Experții băncii Morgan Stanley au analizat 110 companii care lucrează la un vaccin și au ajuns la concluzia că numai șase dintre ele au șanse reale de succes. În opinia analiștilor, favoritele cursei biotehnologice sunt Pfizer (care colaborează cu BioNTech), Moderna, Johnson&Johnson, Sanofi (în parteneriat cu GSK), AstraZeneka (împreună cu Universitatea Oxford) și CanSino Biologics. Cu excepția ultimei firme de pe listă, restul sunt companii publice.

Specialiștii de la Morgan Stanley nu cred însă că toate aceste șase vaccinuri vor primi aprobările necesare și vor fi produse în același timp. Totuși, experții speră să fie dezvoltate mai mult de un singur vaccin cu adevărat eficace pentru a face față cererii - potențial, de un tratament ar avea nevoie cei 7,7 miliarde de oameni care trăiesc pe Pământ. Chiar și după finalizarea tuturor testelor, accesul la un vaccin va fi limitat: experții băncii americane cred că spre sfârșitul anului 2020 se va ajunge la o producție de numai 10-30 de milioane de doze pe lună. Abia în 2021 vor fi realizate sute de milioane pe lună.

Citește și Rușii au VACCINUL împotriva covid-19 L-au și testat. Dar nu oricum

Deși nici una dintre companii nu a dezvăluit eventualul preț al vaccinului, analiștii de la Morgan Stanley sunt de părere că o doză va costa în Statele Unite între 10 și 20 de dolari, între 5 și 15 de dolari în Europa de Occidentală și între 5 și 10 dolari în restul lumii.

Pornind de la aceste cifre, experții au evaluat piața vaccinurilor împotriva covid-19 la 10-30 de miliarde de dolari pe perioada pandemiei, atât cât va dura ea, și până la 2,5 miliarde de dolari anual în faza endemică, atunci când noul coronavirus va circula ca un virus sezonier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel