Piața aurului nu s-a lăsat impresionată de anunțul șefului FED

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aur / FOTO: Freepik
Aur / FOTO: Freepik
Declarația președintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a fost ca un duș rece pentru piața aurului ce părea, în urmă cu doar câteva zile, decisă să atingă recordul absolut de 3000 de dolari/uncie.

Prețurile aurului au rămas în această dimineață sub recordurile recent înregistrate, după ce președintele Rezervei Federale (FED) a SUA a temperat așteptările că banca centrală americană va proceda până la sfârșitul anului de reduceri ami profunde legate de reduceri mai profunde ale ratei dobânzii. Se pare că investitorii sperau să primească alte vești din partea lui Powell.

Nu se mai grăbește  

Dar nu a fost așa, astfel că prețul aurului pe piața spot nu s-a clintit și a rămas la 2.635,58 dolari/uncie, după ce joi a atins recordul istoric de 2.685,42 de dolari. În SUA, contractele futures pe aur au scăzut cu 0,1%, până la 2.657,00 dolari/uncie.

În intervenția lui de luni, președintele Fed, Jerome Powell, a dat de înțeles că, pe viitor, banca centrală va proceda, după toate probabilitățile, la reduceri a ratei dobânzii de numai un sfert de punct procentual. În plus, el a precizat că „nu se grăbește”, chiar dacă ultimele date oficiale au întărit încrederea în evoluția economică pe palierele ei cheie, inclusiv cheltuielile consumatorilor.

O variantă de mijloc 

„Zilele următoare vor ieși în fața microfoanelor mai mulți responsabili FED și, probabil, vor exista păreri diferite, ceea ce înseamnă că se va merge pe o variantă de mijloc stabilită de comun acord. Adică o reducere care să arunce piețele în degringoladă, menținându-le pe o linie decentă”, a comentat Yeap Jun Rong, strateg de piață IG. .

Pe de altă parte, el a apreciat că „orice interpretare exagerată, într-o direcție sau alta, a datelor privind evoluția pieței muncii din SUA, informații care urmează să fie publicat în cursul acestei săptămâni, ar putea susține scenariu unui proces de relaxare mai agresiv, care ar putea oferi un anumit sprijin pentru prețurile aurului”.

Cel mai bun câștig trimestrial 

Datele din această săptămână includ cifrele ADP privind ocuparea forței de muncă și salariile non-agricole, care ar trebui să limpezească lucrurile în privina stării de sănătate a pieței muncii din SUA. Potrivit instrumentului CME FedWatch, piețele estimează acum că ar exista aproximativ 64% șanse pentru o reducere de 25 de puncte de bază a ratelor dobânzilor din SUA în noiembrie, față de 47% vineri.

Aurul, care nu produce dobândă, tinde să-și piardă simpatia investitorilor într-un mediu cu dobândă scăzută. Bullion a înregistrat luni cel mai bun câștig trimestrial din 2016, după ce Fed a demarat, în septembrie, ciclul de reduceri a ratei dobânzii cu o mișcare de jumătate de punct procentual.

După o creștere semnificativă a prețurilor, factorii care ar putea atenua noi câștiguri de aur includ cererea redusă din partea băncilor centrale din cauza diminuării tensiunilor geopolitice, intrări mai scăzute de ETF din cauza reducerilor mai puțin agresive ale ratelor dobânzilor și o scădere a cererii cu amănuntul în China, a declarat luni Goldman Sachs. 

Pe de altă parte, argintul spot a crescut cu 0,4% la 31,27 dolari uncia, platina a câștigat 0,7%, până la 982,70 dolari, iar paladiul a scăzut cu 0,1% la 998,37 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mugur Isărescu / Foto: Sabin Cristoveanu / Inquam Photos
Bursa / Foto: Freepik
Wall Street. Foto: Pexels.com
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
Franța / sursa foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Casă de schimb valutar

Cursul valutar. Evoluții minore pentru euro, dolar și aur

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marți,...

Vot în Parlament
Aur / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

Mafia de la Kremlin. Putin se descotorosește de Kadîrov?

Drama personală dintre Tatiana și Vladislav Bakalciuk,...

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Bani / sursa foto: Freepik.com
Covestro / FOTO: Covestro
Industria auto / FOTO: Freepik

Piața auto franceză a căzut în depresie

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 11% luna...

Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Foto: pexels.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
Fed
Bănci / FOTO: Freepik

Șefa BCE vrea bănci mai mari și mai puternice în Europa

Este una dintre condițiile esențiale pentru a...

Banca Națională a României

pixel