Prețurile aurului au rămas în această dimineață sub recordurile recent înregistrate, după ce președintele Rezervei Federale (FED) a SUA a temperat așteptările că banca centrală americană va proceda până la sfârșitul anului de reduceri ami profunde legate de reduceri mai profunde ale ratei dobânzii. Se pare că investitorii sperau să primească alte vești din partea lui Powell.
Nu se mai grăbește
Dar nu a fost așa, astfel că prețul aurului pe piața spot nu s-a clintit și a rămas la 2.635,58 dolari/uncie, după ce joi a atins recordul istoric de 2.685,42 de dolari. În SUA, contractele futures pe aur au scăzut cu 0,1%, până la 2.657,00 dolari/uncie.
În intervenția lui de luni, președintele Fed, Jerome Powell, a dat de înțeles că, pe viitor, banca centrală va proceda, după toate probabilitățile, la reduceri a ratei dobânzii de numai un sfert de punct procentual. În plus, el a precizat că „nu se grăbește”, chiar dacă ultimele date oficiale au întărit încrederea în evoluția economică pe palierele ei cheie, inclusiv cheltuielile consumatorilor.
O variantă de mijloc
„Zilele următoare vor ieși în fața microfoanelor mai mulți responsabili FED și, probabil, vor exista păreri diferite, ceea ce înseamnă că se va merge pe o variantă de mijloc stabilită de comun acord. Adică o reducere care să arunce piețele în degringoladă, menținându-le pe o linie decentă”, a comentat Yeap Jun Rong, strateg de piață IG. .
Pe de altă parte, el a apreciat că „orice interpretare exagerată, într-o direcție sau alta, a datelor privind evoluția pieței muncii din SUA, informații care urmează să fie publicat în cursul acestei săptămâni, ar putea susține scenariu unui proces de relaxare mai agresiv, care ar putea oferi un anumit sprijin pentru prețurile aurului”.
Cel mai bun câștig trimestrial
Datele din această săptămână includ cifrele ADP privind ocuparea forței de muncă și salariile non-agricole, care ar trebui să limpezească lucrurile în privina stării de sănătate a pieței muncii din SUA. Potrivit instrumentului CME FedWatch, piețele estimează acum că ar exista aproximativ 64% șanse pentru o reducere de 25 de puncte de bază a ratelor dobânzilor din SUA în noiembrie, față de 47% vineri.
Aurul, care nu produce dobândă, tinde să-și piardă simpatia investitorilor într-un mediu cu dobândă scăzută. Bullion a înregistrat luni cel mai bun câștig trimestrial din 2016, după ce Fed a demarat, în septembrie, ciclul de reduceri a ratei dobânzii cu o mișcare de jumătate de punct procentual.
După o creștere semnificativă a prețurilor, factorii care ar putea atenua noi câștiguri de aur includ cererea redusă din partea băncilor centrale din cauza diminuării tensiunilor geopolitice, intrări mai scăzute de ETF din cauza reducerilor mai puțin agresive ale ratelor dobânzilor și o scădere a cererii cu amănuntul în China, a declarat luni Goldman Sachs.
Pe de altă parte, argintul spot a crescut cu 0,4% la 31,27 dolari uncia, platina a câștigat 0,7%, până la 982,70 dolari, iar paladiul a scăzut cu 0,1% la 998,37 de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dezvoltarea tehnologiei AI și...
Radu Ștefan Oprea, Ministrul...
Tinerii angajați preferă un...
BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...
Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...
Profesorul de economie Mircea...
Grupaj de știri.
Guvenrul a decis modalitate...
Tranzacția face parte din...
Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă o...
Chiar dacă drumul către o soluție definitivă este lung...
Vicepremierul rus și ministrul...
Bursa de la București a...
Surse diplomatice au confirmat informațiile transmise de...
În cadrul ședinței de guvern...
Uniunea Europeană a făcut un...
Specialiștii TPA România,...
Guvernul României a adoptat o...
Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...
Ministrul Agriculturii, Florin...