Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Piaţa auto din Uniunea Europeană ar urma, potrivit estimărilor specialiştilor, să înregistreze, anul acesta, o creştere de 7,9%, după doi ani de declin. Cu toate acestea, vânzările vor fi cu circa 20% sub nivelul la care erau în anul 2019, înaintea pandemiei de coronavirus, a anunţat marţi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Această asociaţie, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a subliniat că avansul de 7,9% din acest an vine după un an 2021 foarte slab, când piaţa auto europeană a înregistrat un declin de 2,4% şi au fost înmatriculate doar 9,7 milioane de autoturisme.
"În condiţiile în care aprovizionarea cu cipuri ar urma să se stabilizeze în 2022, ACEA prognozează că înmatriculările de autoturisme în UE vor reveni pe creştere în acest an, ajungând la 10,5 milioane de unităţi", a informat organizaţia într-un comunicat de presă, transmite Reuters.
Asociaţia a subliniat că este urgent ca UE să îşi reducă dependenţa de furnizorii externi de semiconductori astfel încât să evite pe viitor pagubele provocate unor industrii strategii. De asemenea, ACEA a atras atenţia asupra faptului că, deşi în prezent vehiculele electrice reprezintă aproape o cincime din noile autoturisme vândute în UE, ritmul de extindere a infrastructurii de încărcare este unul lent.
Citeşte şi: Renault abia se târâie! Supraviețuiește doar pentru așa vrea statul
"Vânzările de automobile electrice au crescut de peste 10 ori între 2017 şi 2021 în timp ce numărul staţiilor publice de încărcare din UE a crescut cu mai puţin de 2,5 ori, în această perioadă. Dacă situaţia nu va fi rezolvată urgent prin introducerea unor ţinte mai ambiţioase pentru toate statele membre UE, vom ajunge la un impas foarte curând", a spus preşedintele ACEA, Oliver Zipse.
Raportul ACEA vine în aceeaşi zi în care Comisia Europeană ar urma să prezinte o iniţiativă denumită "European Chips Act", destinată să promoveze activităţile de cercetare şi producţie de semiconductori în Europa şi reducerii dependenţei de o singură ţară sau regiune. Potrivit surselor, Comisia Europeană va propune marţi deblocarea a aproape 42 de miliarde de euro din banii publici în favoarea industriei semiconductorilor, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...