Piața auto se mișcă încet cu un avand de numai numai +0,4% în februarie și susținută de service-uri și piese

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mașini / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
Creștere timidă în comerțul auto în februarie cu întreținerea și reparațiile trag sectorul în sus, dar vânzările de mașini scad față de 2024.

Datele INS arată că cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 0,4% față de februarie 2024, însă vânzările efective de mașini sunt în scădere.

În luna februarie 2025, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut ușor, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Creșterea este de doar 0,4% ca serie brută, în timp ce seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică o majorare de 0,1%.

Întreținerea și reparațiile, singurul motor de creștere

Cea mai importantă contribuție la avansul sectorului a venit din activitățile de întreținere și reparație a autovehiculelor, care au înregistrat o creștere robustă de +26,2% față de februarie 2024. În schimb, comerțul cu autovehicule a scăzut cu 1,7%, iar comerțul cu piese auto și accesorii a coborât cu 2,6%. Segmentul motocicletelor și accesoriilor a suferit un declin de 7,4%.

Față de ianuarie, piața a crescut cu 6,7% ca serie brută

Comparativ cu ianuarie 2025, comerțul cu autovehicule și motociclete a înregistrat o creștere solidă de 6,7% (serie brută), susținută în principal de:

  • întreținerea și reparațiile auto (+9,4%)

  • vânzările de autovehicule (+7,9%)

  • comerțul cu piese auto (+3,4%)

  • comerțul și întreținerea motocicletelor (+4,9%)

Totuși, ajustată sezonier, cifra de afaceri totală a scăzut cu 0,5% față de luna anterioară, semn că redresarea lunară este încă fragilă.

Tendință pozitivă în primele două luni din 2025

Pentru perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2025, volumul total al cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a fost cu 3,1% mai mare decât în perioada similară a anului trecut (serie brută), respectiv cu 0,9% în varianta ajustată sezonier. Din nou, întreținerea și reparațiile (+16,5%) au fost motorul principal al creșterii, în timp ce comerțul cu autovehicule a avansat cu doar 2,6%, iar segmentul pieselor auto a stagnat (-0,1%).

Context: cerere reținută, dar activitate post-vânzare în expansiune

Datele INS reflectă o dinamică interesantă în industria auto românească: deși vânzările de mașini noi scad, activitățile post-vânzare – întreținere, reparații și piese de schimb – continuă să crească, sugerând o utilizare mai intensă a parcului auto existent. Această tendință este alimentată și de contextul economic actual, în care consumatorii se orientează tot mai mult spre menținerea autovehiculelor existente, în detrimentul achiziției de unele noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel