Săptămână zbuciumată pentru cupru. Stocuri epuizate la Bursa de Metale din Londra
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Cupru
Cupru
De luni de zile, piața cuprului a fost prinsă într-un război între ofertele în continuă scădere, pe de o parte, și o economie globală din ce în ce mai tensionată, pe de altă parte.

Săptămâna aceasta, coarda a pleznit.

Cumpărătorii de la Bursa de Metale din Londra, luați prin surprindere de epuizarea stocurilor de cupru disponibile în depozitele sale, au dus luni prețurile la vedere la niveluri record față de cele ale contractelor futures, determinând bursa să ia măsuri de urgență. Trafigura Group, despre care Bloomberg a raportat că a fost responsabil pentru o mare parte din retragerile care au declanșat mișcările nebunești, a declarat că a comandat metal pentru a fi livrat clienților care au nevoie de el în Europa și Asia - susținând argumentul că oferta este într-adevăr limitată.

Până joi, cuprul se mișca în direcția opusă. Contractele la termen au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele patru luni, scăzând împreună cu alte metale industriale, investitorii concentrându-se pe potențiala lovitură dată cererii de slăbiciunea economiei chineze și de criza iminentă a datoriilor la China Evergrande Group.

Pentru oricine caută indicii despre economiile lumii, schimbările în oferta și consumul de cupru pot oferi informații valoroase despre cât de mult produc fabricile și cât de mult cumpără consumatorii. 

Gama vastă de utilizări ale metalului în toate sectoarele producției, construcțiilor și industriei grele înseamnă că piața este foarte sensibilă la schimbările din activitatea economică. Și, în calitate de cel mai mare consumator și producător, China este deosebit de importantă pentru cupru.

Traderi precum Trafigura spun de luni de zile că rezervele reduse ar putea contribui la creșterea prețurilor cuprului către noi recorduri. Pe de altă parte, unii investitori și unele bănci s-au răzgândit pe cupru, deoarece amenințarea penuriei de energie și a încetinirii activității fabricilor ca urmare a crizei energetice mondiale a aruncat o umbră asupra perspectivelor și a cântărit asupra prețurilor.

Monetăria Regală britanică extrage AUR din telefoanele uzate. Ce cantități ar putea fi produse

Este greu de supraestimat drama care a avut loc pe piața cuprului în această săptămână și, deși stocurile au crescut puțin în ultimele zile, ele rămân la niveluri critic de scăzute. Nu este vorba doar de LME, rezervele s-au micșorat și pe bursele rivale din China și SUA.

Așadar, este lumea atât de săracă în cupru pe cât sugerează criza de la LME? 

Primul aspect esențial este că cea mai mare parte a cuprului din lume nu trece de fapt prin depozitele bursei - fabricile se aprovizionează cu metal direct de la producători sau de la comercianți prin contracte pe termen lung. 

Cu toate acestea, motivul pentru care stocurile de la bursă sunt atât de scăzute este faptul că oferta de la topitorii a fost cu mult sub nivelul cererii, iar constrângerile energetice din China nu fac decât să agraveze problema.

Acest lucru, combinat cu o cerere susținută pe măsură ce economiile încearcă să iasă din pandemie, a secătuit stocurile din întregul lanț de aprovizionare, iar depozitele consumatorilor și depozitele din afara bursei sunt, de asemenea, la pământ. În același timp, întârzierile de transport maritim și alte obstacole logistice fac din ce în ce mai dificilă trimiterea metalului acolo unde este nevoie de el.

În cele din urmă, piața cuprului rămâne în continuare strânsă din punct de vedere fizic, deși probabil că nu este atât de puternică pe cât ar sugera reducerea substanțială a stocurilor LME, a declarat Duncan Hobbs, șeful departamentului de cercetare al casei de tranzacționare a metalelor Concord Resources Ltd, prin telefon de la Londra.

În condițiile în care problemele logistice, penuria și prețurile în creștere afectează economia mondială, întrebarea pentru comercianți este cât de mult va afecta acest lucru cererea de materii prime precum cuprul. Economia Chinei a încetinit rapid în al treilea trimestru sub presiunea unei prăbușiri imobiliare și a penuriei de electricitate, în timp ce presiunile inflaționiste cresc în întreaga lume, comprimând atât consumatorii, cât și producătorii.

Deocamdată, deși cererea de cupru în China a slăbit, "oferta a slăbit și mai mult", a declarat Eric Liu, șeful departamentului de tranzacționare și cercetare de la ASK Resources Ltd. În altă parte, comercianții spun că cererea din Europa și SUA se menține deocamdată stabilă, iar blocajele logistice care au îngreunat lanțurile de aprovizionare la nivel mondial nu dau semne de încetare. 

"Având în vedere că persistă criza energetică, stocurile vor rămâne scăzute", a declarat Liu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...


pixel