Săptămână zbuciumată pentru cupru. Stocuri epuizate la Bursa de Metale din Londra
Autor: Matei Ion | 24 oct, 17:58
Cuprul a avut o săptămână foarte zbuciumata
Cuprul a avut o săptămână foarte zbuciumata
De luni de zile, piața cuprului a fost prinsă într-un război între ofertele în continuă scădere, pe de o parte, și o economie globală din ce în ce mai tensionată, pe de altă parte.

Săptămâna aceasta, coarda a pleznit.

Cumpărătorii de la Bursa de Metale din Londra, luați prin surprindere de epuizarea stocurilor de cupru disponibile în depozitele sale, au dus luni prețurile la vedere la niveluri record față de cele ale contractelor futures, determinând bursa să ia măsuri de urgență. Trafigura Group, despre care Bloomberg a raportat că a fost responsabil pentru o mare parte din retragerile care au declanșat mișcările nebunești, a declarat că a comandat metal pentru a fi livrat clienților care au nevoie de el în Europa și Asia - susținând argumentul că oferta este într-adevăr limitată.

Până joi, cuprul se mișca în direcția opusă. Contractele la termen au înregistrat cea mai mare scădere din ultimele patru luni, scăzând împreună cu alte metale industriale, investitorii concentrându-se pe potențiala lovitură dată cererii de slăbiciunea economiei chineze și de criza iminentă a datoriilor la China Evergrande Group.

Pentru oricine caută indicii despre economiile lumii, schimbările în oferta și consumul de cupru pot oferi informații valoroase despre cât de mult produc fabricile și cât de mult cumpără consumatorii. 

G Ad:

Gama vastă de utilizări ale metalului în toate sectoarele producției, construcțiilor și industriei grele înseamnă că piața este foarte sensibilă la schimbările din activitatea economică. Și, în calitate de cel mai mare consumator și producător, China este deosebit de importantă pentru cupru.

Traderi precum Trafigura spun de luni de zile că rezervele reduse ar putea contribui la creșterea prețurilor cuprului către noi recorduri. Pe de altă parte, unii investitori și unele bănci s-au răzgândit pe cupru, deoarece amenințarea penuriei de energie și a încetinirii activității fabricilor ca urmare a crizei energetice mondiale a aruncat o umbră asupra perspectivelor și a cântărit asupra prețurilor.

Monetăria Regală britanică extrage AUR din telefoanele uzate. Ce cantități ar putea fi produse

Este greu de supraestimat drama care a avut loc pe piața cuprului în această săptămână și, deși stocurile au crescut puțin în ultimele zile, ele rămân la niveluri critic de scăzute. Nu este vorba doar de LME, rezervele s-au micșorat și pe bursele rivale din China și SUA.

Așadar, este lumea atât de săracă în cupru pe cât sugerează criza de la LME? 

Primul aspect esențial este că cea mai mare parte a cuprului din lume nu trece de fapt prin depozitele bursei - fabricile se aprovizionează cu metal direct de la producători sau de la comercianți prin contracte pe termen lung. 

Cu toate acestea, motivul pentru care stocurile de la bursă sunt atât de scăzute este faptul că oferta de la topitorii a fost cu mult sub nivelul cererii, iar constrângerile energetice din China nu fac decât să agraveze problema.

Acest lucru, combinat cu o cerere susținută pe măsură ce economiile încearcă să iasă din pandemie, a secătuit stocurile din întregul lanț de aprovizionare, iar depozitele consumatorilor și depozitele din afara bursei sunt, de asemenea, la pământ. În același timp, întârzierile de transport maritim și alte obstacole logistice fac din ce în ce mai dificilă trimiterea metalului acolo unde este nevoie de el.

În cele din urmă, piața cuprului rămâne în continuare strânsă din punct de vedere fizic, deși probabil că nu este atât de puternică pe cât ar sugera reducerea substanțială a stocurilor LME, a declarat Duncan Hobbs, șeful departamentului de cercetare al casei de tranzacționare a metalelor Concord Resources Ltd, prin telefon de la Londra.

În condițiile în care problemele logistice, penuria și prețurile în creștere afectează economia mondială, întrebarea pentru comercianți este cât de mult va afecta acest lucru cererea de materii prime precum cuprul. Economia Chinei a încetinit rapid în al treilea trimestru sub presiunea unei prăbușiri imobiliare și a penuriei de electricitate, în timp ce presiunile inflaționiste cresc în întreaga lume, comprimând atât consumatorii, cât și producătorii.

Deocamdată, deși cererea de cupru în China a slăbit, "oferta a slăbit și mai mult", a declarat Eric Liu, șeful departamentului de tranzacționare și cercetare de la ASK Resources Ltd. În altă parte, comercianții spun că cererea din Europa și SUA se menține deocamdată stabilă, iar blocajele logistice care au îngreunat lanțurile de aprovizionare la nivel mondial nu dau semne de încetare. 

"Având în vedere că persistă criza energetică, stocurile vor rămâne scăzute", a declarat Liu.

Ştiri Recomandate

Cod Galben de recipitații mixte și polei în 4 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri...

Rafila a explicat când se introduce certificatul COVID

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro