Piața globală de fuziuni și achiziții (M&A) și-a continuat declinul în prima jumătate a anului, înregistrând o scădere cu 8% în volum și cu 15% în valoare față de nivelurile din perioada iulie - decembrie 2022, ca urmare a factorilor macroeconomici nefavorabili, dar și a reducerii numărului de mega tranzacții (cele de peste un miliard dolari), potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends, realizat la jumătatea anului 2023. Scăderea a fost și mai accentuată comparativ cu primul semestru din 2022, de 14% în volum și 40% în valoare, dar și așa, piața rămâne peste nivelurile pre pandemice.
”În România, piața de fuziuni și achiziții continuă să fie destul de activă în multe sectoare, în special în sectorul energie, IT&C și al serviciilor profesionale, cu un interes ridicat atât din partea fondurilor de investiții cât și a companiilor care vor să facă achiziții strategice. Bani există în piață și tranzacțiile vor continua, dar, după cum vedem și la nivel global, era megadeal-urilor a intrat într-un con de umbră, fiind vizat acum mai mult segmentul de companii de talie medie, profitabile, care servesc obiectivelor strategice de dezvoltare și creștere ale investitorilor”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, PwC România.
În cazul mega tranzacțiilor, cu o valoare mai mare de un miliard dolari, scăderea a fost aproape de două ori mai mare. Față de recordul atins în 2021, numărul tranzacțiilor de peste un miliard de dolari a scăzut cu 58%. Și la nivel global, în prima jumătate a anului, sectorul tehnologiei, media și telecomunicațiilor (TMT) a fost cel mai activ, generând aproximativ 28% din volumul tranzacțiilor. În ceea ce privește valoarea, sectorul energiei, utilităților și resurselor (EU&R) a condus detașat, cu 23% din valoarea totală a tranzacțiilor.
”Fuziunile și achizițiile sunt un motor de creștere din ce în ce mai mai important, iar liderii companiilor consideră că tranzacțiile sunt un instrument cheie pentru a-și repoziționa și eficientiza afacerile și a obține rezultate durabile. Nu există nicio îndoială că actualele condiții macroeconomice vor continua să influențeze activitatea de fuziuni și achiziții, iar stabilizarea inflației și a ratelor dobânzilor se va reflecta în evaluări și va impulsiona creșterea numărului tranzacțiilor”, a declarat George Ureche, Director și Leader M&A, PwC România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...