Piața grâului, între creștere și scădere. Cine dictează evoluția
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grâu
Grâu
La Bursa din Chicago, contractele futures pe grâu crescut marți, îndepărtându-se de cel mai scăzut nivel de la începutul lunii mai. Este ceva de moment, cred analiștii.

Creșterea de astăzi este efectul unor achiziții ieftine, dar interdicția de import impusă de Turcia a limitat scumpirea grâului. La soia, prețurile au scăzut, renunțând la o parte din câștigurile din ultima sesiune, în timp ce porumbul a crescut.

Esențiale pentru direcția prețurilor

„La modul general vorbind, piața grâului rămâne înscrisă pe o tendință de scădere, pe măsură ce stocurile de culturi proaspăt recoltate vor ajunge pe piață”, a explicat un comerciant de cereale din Singapore. Pentru porumb și fasole, condițiile meteorologice din SUA sunt esențiale pentru direcția prețurilor.

Cel mai activ contract de grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) a câștigat cu 0,6%, până la 6,11 dolari pe bushel, după ce a coborât la cel mai scăzut nivel din 3 mai. Soia a pierdut 0,2%, până la 11,86 dolari pe bushel, iar porumbul a câștigat 0,2% până la 4,52 dolari pe bushel.

Păreri diferite 

O recoltă de grâu în plină expansiune în Statele Unite și alte țări exportatoare afectează prețurile.

În Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, prețurile de export au scăzut săptămâna trecută, în urma deciziei Turciei de a limita importurile până la jumătatea lunii octombrie. Turcia care este al cincilea importator mondial de grâu, cumpără în principal din Rusia.

Prognozele anunță ploi pentru această săptămână în anumite zone agricole ale Mării Negre, precipitații care ar trebui să îmbunătățească umiditatea solului, a anunțat compania de tehnologie spațială Maxar.

Departamentul Agriculturii al SUA a redus, în schimb, evaluările săptămânale privind recolta americană pentru grâul de iarnă și de primăvară, în timp ce analiștii se așteptau, în medie, să fie mai scăzute. Estimările USDA pentru culturile de porumb și soia au fost în linie cu previziunile pieței. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel