Piața imobiliară. Expert: O să fie un blocaj. Practic, totul s-a schimbat în acest domeniu
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Multe santiere s-au oprit, dezvoltatorii caută alte surse
Multe santiere s-au oprit, dezvoltatorii caută alte surse
Expertul în imobiliare Alex Printz a vorbit despre tendințele pieței imobiliare în 2022, despre problemele dezvoltatorilor, despre preferințele clienților, subliniind că, pe acest segment, anul acesta nu seamănă deloc cu 2021. 

”Ne așteaptă o perioadă destul de ciudată în viața imobiliară. Trebuie să ne gândim că toate segmentele din economie sunt atinse de ceea ceea ce se întâmplă în momentul de față, dar domeniul imobiliar va fi, probabil, unul dintre cele mai atinse sectoare. De ce? Pe partea de locuințe noi estimări scumpiri. Culmea, estimăm scumpiri în condițiile în care se scumpește și creditarea. Deci o să fie un oarecare blocaj. Multe din șantierele deja existente au intrat în conservare, dat fiind lipsa de predictibilitate a creșterii prețurilor la materiale”, a spus specialistul.  

Un blocaj din care putem ieși destul de greu 

În momentul de față, a adăugat el, ”tot ceea ce pot să vă spun este că toți actorii de pe această piață caută soluții. Pentru că suntem prinși într-un blocaj din care putem ieși destul de greu”. 

Pe de altă parte, pe piața veche, adică apartamentele vechi, lipsa de încredere în ceea ce se întâmplă în viitor, este sau nu este război, se prelungește sau nu, intră și România în conflict, duce la o decelerare a pieței imobiliare, inclusiv pe vechi, chiar dacă impactul nu ar fi trebuit să fie la fel de mare. Apartamentele vechi sunt deja construite și nu ar fi trebuit să fie atât de impactate de creșterea prețurilor la materialele de construcție. 

Dar pe de altă parte intervine și creșterea roborului care va avea un impact inerent cât de curând și va reduce accesul la creditarea clientului normal de servicii imobiliare”, a spus Alex Printz la B1TV. 

Singurul segment predictibil

În ceea ce privește preferințele românilor, dacă în pandemie s-a conturat o tendință pentru casele cu curte, pentru locuințe mai spațioase, anul 2022 nu mai arată la fel, a continuat el. ”Nu pot să spun ce se va întâmpla în viitor, dar pot să spun că singurul domeniu predictibil din imobiliare în momentul de față este piața apartamentelor deja construite. 

Dorința de achiziție se amână

Este vorba de piața apartamentelor care nu sunt afectate atât de mult de creșterea prețurilor la materiale de construcție, iar comportamentul cumpărătorului s-a schimbat în 2022 față de 2021. Casele, construcția de case, dorința de a construi o casă, decizia de achiziția a unei astfel de proprietăți, a fost amânată. Iar amânarea va dura, probabil, până ce vor apărea niște măsuri de la Guvern care să tempereze creșterea prețurilor la materiale și, totodată, până când dezvoltatorii imobiliari vor găsi o sursă alternativă pentru materiile de bază necesare în construcții. Să nu uităm că numai prețul la oțel s-a dublat în ultimele luni. Iar Ucraina era un furnizor important. Prin urmare, dezvoltatorii au început să se orienteze spre alte piețe și, din informațiile pe care le avem, Turcia a început să fie o opțiune fiabilă”. 

Citește și Undă de ŞOC pe piaţa imobiliară. Negrescu: Bate VÂNT de CRIZĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel