Piața imobiliară în derivă. Este un paradox, când vor scădea prețurile
Autor: DCBusiness Team | 11 iun 2022, 13:43
Factorii care dau tonul evoluției acestui domeniu
Factorii care dau tonul evoluției acestui domeniu
Potrivit unui ultim raport BNR, o bancă din cinci avertizează că prețurile la active imobiliare vor scădea. Analiștii spun că există o condiție ca acest lucru să se întâmple. 

Dobânzile au atis cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Indicele ROBOR a depăşit deja pragul psihologic de 6%. Iar conform unui sondaj realizat de Banca Națională a României, mai mult de 30% din băncile intervievate au anticipat, pentru această vară, o tendință de scădere a cererii de credite pentru achziționarea unei locuinței. 

Ce se întâmplă pe piața imobiliară? "Toată lumea își dorește ca prețurile să scadă, astfel încât populația să-și permită să-și cumpere o locuință în condiții financiare cât mai avantajoase pentru toată lumea. Din păcate, noi lucrăm pe costuri și costurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, iar în acest moment nu ne putem aștepta la o scădere a prețurilor, cel puțin din acest punct de vedere, al costurilor. Când vor scădea prețurile la materiale de construcție, atunci vor scădea și prețurile la case. Din punct de vedere al cererii, într-adevăr se simte un recul, pentru că populația în momentul de față este într-o perioadă de expectativă să vadă ce se va întâmpla cu prețurile. Deci, cererea a scăzut într-adevăr un pic, dar nu ne așteptăm ca prețurile să scadă din acest motiv", a declarat Dragoş Vâlceanu, fondatorul Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, invitat al emisiunii Income a postului de televiziune Antena3. 

În orice caz, a subliniat specialistul, ”nu ne putem aștepta în acest moment la așa ceva. Ceea ce credem că se va întâpla este ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare să le stagneze, să le pună în stand-by până în momentul când prețurile vor deveni predictibile și atunci toată lumea își poate face un plan de afaceri și să iasă pe piață cu un anumit preț. În acest moment este foarte riscant să lansezi un proiect, să începi să construiești, să pui un preț, atâta timp cât nu știi cât te va costa, în ultimă instanță. Putem spune că, în momentul de față suntem într-un mic blocaj, pentru că investiorii așteaptă să vadă unde se duc costurile, cumpărătorii așteaptă să vadă unde se duc prețurile. Prin urmare, acum lucrurile stagnează, oarecum, din toate punctele de vedere. Deși, ca număr de tranzacții, suntem mult peste ceea ce am avut anul trecut. De ce? În continuare piața de imobiliare este foarte dinamică, oamenii tranzacționează, în primul rând din nevoia de a locui în condiții cât mai bune, oamenii fac tot timpul schimb de locuințe: vând o locuință mai mică și cumpără una mai mare, vând în oraș și cumpără în afara orașului. Este un trend care se menține de câțiva ani. Luna trecută, spre exemplu, am avut 60.000 de tranzacții. Și încă un aspect ce trebuie subliniat. Foarte multe statistici se dau pe baza prețurilor la apartamente. Dar dacă luna trecută s-au vândut 66.000 de locuințe la nivelul întregii țări, doar 15.000 au fost apartamente. Nu apartamentele sunt cele care ne dau un trend cu privire la cum evoluează prețurile pe imobiliare”, a spus Dragoş Vâlceanu. 

Citește și Impozitul pe clădiri majorat cu 60%? Negrescu: Dacă nu vrem efecte negative, trebuie ”umblat cu mănuși

"Aici avem un paradox, pentru că în general teoria spune că o investiție într-un imobil te protejează de inflație, dar în același timp confruntându-ne cu suprapunerea unor elemente cu care noi ca cetățeni nu ne-am mai confruntat în ultimii 20 de ani, expectativa românilor cred că vine nu doar din dorința de a vedea încotro se duc prețurile la imobile, ci și ce se întâmplă lună de lună cu traiul, pentru că avem o scumpire pe toate planurile, la toate alimentele de bază și la elementele de strică necesitate, energie, carburant și în același timp salariie nu cresc în același ritm", a declarat, la rândul său analistul economic Bogdan Mugescu, prezent la aceeași emisiune. 

Iată de ce, a continuat el, ”nu avem o colerare directă între modul în care cresc prețurile și ce se întâmplă cu salariile oamenilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii fie renunță la ideea de a face o achiziție pe piața imobiliară, fie amână până la clarificarea lucrurilor”, a explicat Bogdan Murgescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o...

Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor...

Un studiu tulburător arată cât de toxică este apa de ploaie

Apa de ploaie de pe Pământ nu poate fi consumată în...

S-a speriat ROBOR de Isărescu? Indicele la trei luni scade

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Alro a înregistrat o cifră de afaceri în creştere cu 39%

Grupul Alro, unul dintre cei mai mari producători de...

Decizii importante pentru români, pe masa Guvernului

Proiectele de acte normative care au fost înscrise pe...

Domino's Pizza s-a făcut de rușine în patria pizzei

Socotelile companiei Domino's Pizza s-au încurcat foarte...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?