Piața materiilor prime, în pierdere de viteză: Petrolul, cuprul s-au ieftinit
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Grafic bursier
Grafic bursier
Prețul petrolului marca Brent a coborât sub 90 de dolari/baril, iar cuprul a atins cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni. Și într-un caz și în celălalt de vină este întârirea dolarului american. 

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în decembrie au pierdut 92 de cenți, sau 1,01%, coborând la 89,79 dolari pe baril la ora 02.25 GMT. De partea cealaltă a Oceanului, Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut, culmea coincidenței, tot 92 de cenți, sau 1,04% din valoare, ajungând la 87,90 dolari pe baril.

"Prețul petrolului brut (Brent) a scăzut în jurul valorii de 90 de dolari pe baril, în condițiile în care creșterea randamentelor din SUA și un dolar american mai puternic au dominat starea de spirit a pieței", au explicat analiștii de la ANZ într-o notă adresată clienților. "În condițiile în care oferta rămâne restrânsă, ratele mai mari ale dobânzilor arată că stocarea devine  costisitoare. Ceea ce ar putea duce la o mai mare destocare a rezervelor de petrol, crescând în același timp disponibilitatea la vedere”, au completat experții. 

Această evoluție intervine după ce, luni, dolarul american a atins un maxim al ultimelor 10 luni în raport cu un coș de valute, după ce guvernul american a evitat pe ultima sută de metri un blocaj al activității instituțiilor guvernamentale, iar datele economice au întărit convingerea că Rezerva Federală va menține pentru mai mult timp dobânzile ridicate, cu efect asupra creșterii economice. 

Rate mai mari ale dobânzilor și un dolar mai puternic fac ca petrolul să fie mai scump pentru deținătorii de alte monede, ceea ce poate reduce cererea de petrol. Evoluția prețurilor la petrol a fost influențată, totodată, de anunțului ministrului turc al Energiei, potrivit căruia, după aproape șase luni, o conductă din Irak va fi repornită în cursul acestei săptămâni. Mai trebuie menționată și poziția alianței OPEC+, care, după toate probabilitățile, va păstra neschimbate cotele de producție, menținând, astfel, oferta sub presiune. 

Pe piața metalelor, cuprul a coborât, marți, la cel mai scăzut nivel din ultimele peste patru luni, în condițiile în care dolarul puternic a făcut ca metalele denominate în dolari verzi să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte monede. Cuprul la trei luni la Bursa de Metale din Londra (LME) a pierdut până la 0,6%, ajungând la 8.005,50 dolari pe tonă, cea mai mică valoare din 26 mai, în timp ce plumbul a atins cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, de 2.137,50 dolari pe tonă.

Stocurile de cupru din depozitele înregistrate la LME au crescut la 169.300 de tone, cel mai ridicat nivel din mai 2022. Cea mai recentă creștere a fost înregistrată în depozitele din SUA și Taiwan. Stocurile de plumb LME au crescut, la rândul lor, la 78 325 de tone, cel mai ridicat nivel din iunie 2021, majoritatea intrărilor provenind din depozitele din Taiwan și Coreea de Sud.

Aluminiul LME a scăzut cu 0,3% la 2.313 dolari la 0227 GMT, zincul a scăzut cu 1,2% la 2.570,50 dolari, în timp ce nichelul a crescut cu 1,3% la 19.000 dolari pe tonă, iar staniul a urcat cu 1,2% la 23.780 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel