1,3 milioane de aplicări și 22.000 de joburi noi – cifrele lunii februarie arată că piața muncii își revine, la un an de la declanșarea pandemiei. Scade numărul de joburi din străinătate, dar crește numărul de locuri de muncă din București și vestul țării.
140.000 de candidați au aplicat în luna februarie la joburile disponibile pe eJobs.ro.
Numărul este într-o ușoară creștere față de luna precedentă, cei mai mulți dintre candidați venind din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași sau Ploiești.
„Continuă să fie un interes destul de crescut pentru joburile remote, care în luna februarie au adunat peste 110.000 de aplicări. Candidații caută locuri de muncă și angajatori care să le permită să lucreze de acasă sau într-un sistem de lucru hibrid. După un an de teste, în 2021 vom vedea care sunt rezoluțiile angajatorilor și care vor fi deciziile lor pe termen lung cu privire la modul de lucru pe care îl vor adopta, mai ales că deja în multe companii începe să se vadă o revenire treptată la birouri”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.
În ceea ce privește distribuția joburilor postate în luna februarie pe eJobs.ro, peste 9.000 de locuri de muncă au fost scoase în piață de angajatorii din Capitală, urmați fiind de cei din vestul țării, respectiv din Cluj-Napoca și din Timișoara.
O treime dintre români vor să-și schimbe job-ul. Care este motivul
„Decalajul dintre Capitală și celelalte mari orașe rămâne mare și probabil vom vedea aceste diferențe și de acum încolo, însă încep să se reducă pragurile dintre orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Față de luna ianuarie, de exemplu, Timișoara a recuperat mult și este acum aproape la egalitate, din punctul de vedere al numărului de joburi, cu angajatorii din Cluj-Napoca. De altfel, la nivel național, Timișoara a fost, în luna februarie, orașul cu cea mai mare creștere a numărului de joburi noi. Procentual, a depășit chiar și Bucureștiul”, detaliază Bogdan Badea.
Domeniile care au adus cele mai multe oportunități pentru candidați au fost retail, prestări servicii, IT / telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producție ori transport.
În vreme ce orașele mari au înregistrat creșteri față de luna trecută, numărul de joburi disponibile în afara țării a scăzut aproape la jumătate, în condițiile în care accesul candidaților străini în mai multe țări din Europa este îngreunat de contextul restricțiilor actuale. Nevoia angajatorilor din străinătate rămâne însă mare, astfel că este de așteptat ca în lunile următoare să crească din nou cererea de candidați, în special în domenii precum medicină, producție, servicii, IT sau industria alimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...