Piața petrolului a prins viteză, barilul s-a scumpit, SUA s-au înfuriat
Autor: Simona Haiduc | 06 oct 2022, 08:11
Multe depind, în acest joc economic și politic, de Arabia Saudită
Multe depind, în acest joc economic și politic, de Arabia Saudită
Decizia alianței OPEC+, din care fac parte statele Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol plus alți mari producători de aur negru, inclusiv Rusia, de a reduce cotele de extracție a bulversat, cum era de așteptat, piețele internaționale.

Astfel, prețul petrolului a crescut joi pentru a patra ședință consecutivă, țițeiul marca Brent atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni, după ce OPEC+ a convenit să restrângă și mai mult oferta globală cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi, cea mai mare reducere din 2020 încoace.

Contractele futures pentru țițeiul Brent cu livrare în decembrie au crescut la 93,59 dolari pe baril în jurul orei 02,34 GMT, după ce au urcat cu 1,7% în ședința precedentă. Cotația futures a țițeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a câștigat 22 de cenți, sau 0,3%, la 87,98 dolari pe baril, după ce marți a crescut cu 1,4%.

Inflația ar putea crește și mai mult 

Acordul dintre Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, inclusiv Rusia vine înaintea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc și ar reduce oferta pe o piață deja tensionată, ceea ce ar contribui la creșterea inflației.

Având în vedere că producția din unele dintre țările OPEC+ se situează sub nivelurile-țintă, reducerea efectivă ar fi mai mică decât reducerea de 2 milioane de bpd convenită la reuniune.

Ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a declarat că reducerea efectivă a ofertei va fi de aproximativ 1 milion până la 1,1 milioane de bpd și reprezintă un răspuns la creșterea ratelor dobânzilor în Occident și la slăbirea economiei globale.

SUA, avertisment voalat pentru OPEC

Administrația președintelui american Joe Biden a criticat acordul ca fiind "lipsit de viziune". Casa Albă a precizat că președintele Biden va continua să evalueze dacă va elibera stocuri strategice suplimentare de petrol pentru a reduce prețurile.

Casa Albă a declarat că se va consulta cu Congresul în privința modalităților suplimentare ce ar putea fi aplicate pentru a reduce controlul OPEC și al aliaților săi asupra prețurilor energiei, într-o aparentă referire la legislația care ar putea expune membrii grupului la procese antitrust.

Perspective incerte pentru 2023

"Impactul final asupra pieței va depinde de durata acordului, deoarece OPEC+ a decis să își prelungească declarația de cooperare până la sfârșitul anului 2023", au declarat analiștii Citi într-o notă, adăugând că reducerile de ofertă vor menține stocurile globale la un nivel scăzut pentru mai mult timp și vor înăspri piețele în 2023.

Mai mult de jumătate din reducerea ofertei de 1 milion de bpd este de așteptat să provină de la cel mai mare exportator mondial, Arabia Saudită, au declarat analiștii de la RBC Capital. Separat, miercuri, vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Rusia ar putea reduce producția de petrol în încercarea de a compensa efectele plafonării prețurilor impuse de Occident din cauza acțiunilor Moscovei în Ucraina.

O reducere a stocurilor de petrol din SUA săptămâna trecută a susținut, de asemenea, prețurile. Stocurile de țiței au scăzut cu 1,4 milioane de barili în săptămâna încheiată la 30 septembrie, până la 429,2 milioane de barili, potrivit Energy Information Administration.

Citește și Grâul s-a scumpit pe piețele internaționale, soia s-a ieftinit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 45,594 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a României au...

Cumpărarea vechimii. Cât costă și acte necesare

Conform Ordonanței de Urgență 163/2020 românii din țară...

Uzina Toyota din Sankt Petersburg se închide

Uzina Toyota din orașul rusesc Sankt Petersburg se...

Viktor Orban acuză Bruxelles că boicotează Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia...

Prețurile mondiale la alimente scad de opt luni consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a...

Primul cont de Twitter interzis de Elon Musk

Se pare că Twitter-ul condus de Elon Musk are totuși...

Codul Muncii, modificat. Zece noi drepturi ale salariaților

Intrată în vigoare la sfârșitul lunii octombrie, Legea...

Crossuri externe