Piața petrolului. Disperată, OPEC+ este dispusă la măsuri extreme!

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Câmp petrolier
Câmp petrolier
Prețul petrolului continuă să scadă, spre disperarea alianței OPEC+. 

OPEC+ este gata să procedeze la o creștere a producției de producția de petrol în decembrie, deoarece impactul unei astfel de decizii va fi mic în cazul în care intenția anumitor membri de a închide și mai mult robinetul pentru a compensa supraproducția este pusă în aplicare în septembrie și în lunile următoare, au anunțat două surse OPEC+, citate de agenția Reuters.

O scădere bruscă din cauza unui articol de presă

Prețul barilului de țiței a scăzut brusc joi, după ce cotidianul Financial Times a scris că Arabia Saudită este gata să renunțe la obiectivul de ridica prețul unui baril la 100 de dolari, fiind dispusă, în aceste condiții, să majoreze producția pentru a recâștiga cota de piață pierdută. 

Prin urmare, barilul amrican WTI cu livrare în luna noiembrie a pierdut 3,2% în timpul sesiunii, coborând la 67,46 dolari la New York Mercantile Exchange, în timp ce țițeiul marca Brent a scăzut cu 3,4% în Europa, ajungând la 70,87 dolari.

O decizie care a dat naștere la speculații 

Marii producători de petrol ai lumii, inclusiv Rusia, reuniți în alianța OPEC+ au decis la începutul lunii să amâne reducerea cotelor din octombrie, anunț care a antrenat speculații cu privire la o amânarea pe termen nedeterminat a relansării producției.

Dar, potrivit FT, care citează surse anonime, Arabia Saudită și-ar fi propus să dea drumul la șuvoiul de țiței de la 1 decembrie, chiar dacă acest lucru ar presupune o scădere a prețurilor.

În același timp, mai multe publicații au anunțat că cele două facțiuni opuse din Libia și-au rezolvat neînțelegerile legate de orientarea politicii promovate de banca centrală a țării, ceea ce ar putea duce la redeschiderea câmpurilor petroliere și a terminalelor închise de la începutul conflictului și la revenirea țițeiului libian pe piață. 

Două state membre 

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații ei ar urma să mărească producția cu 180.000 de barili pe zi din decembrie. Doi membri OPEC+, Irak și Kazahstan, s-au angajat la reduceri suplimentare de 123.000 bpd în septembrie, precum și reduceri suplimentare în lunile următoare, pentru a compensa oferta prea generoasă din lunile anterioare. 

Vorbe de paravan 

OPEC și Arabia Saudită au declarat în repetate rânduri că nu vizează un anumit preț și că iau deciziile pe baza fundamentelor pieței și cu scopul de a echilibra cererea și oferta. Creșterea producției din decembrie nu are scopul de a recâștiga cota de piață, ci de a permite unui număr mic de țări să abandoneze treptat reducerile voluntare de producție, a spus una dintre surse OPEC+.

Miniștrii de resort din țările OPEC+ urmează să se întâlnească pe 2 octombrie pentru a face bilanțul pieței și nu se așteaptă să-și schimbe politicile. Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi pentru Reuters că nu a existat nicio schimbare în planurile OPEC+ de a începe reducerea treptată a producției de petrol din decembrie. Miniștrii s-ar putea reuni din nou în noiembrie, a declarat o a treia sursă OPEC+.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel