Grupul petrolier saudit Aramco a raportat duminică o creştere de 46% a profitului net în 2022, comparativ cu 2021, graţie creşterii cotaţiilor petrolului ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce a impulsionat economia celui mai mare exportator mondial de ţiţei, transmite AFP.
Aramco a precizat că în 2022 a realizat un profit net record de 161,1 miliarde de dolari, în creştere cu 46% comparativ cu un rezultat net de 110 miliarde de dolari în 2021. Comparativ, în 2019 gigantul petrolier saudit a realizat un profit net de 88,2 miliarde de dolari, înainte ca pandemia de coronavirus să afecteze pieţele şi să provoace pierderi considerabile pentru sectorul petrolier şi al aviaţiei.
Aceste rezultate istorice se datorează "creşterii preţului petrolului şi volumelor vândute precum şi îmbunătăţirii marjelor de rafinare", a precizat Aramco.
Profitul record raportat de Aramco vine după rezultatele comparabile anunţate în luna februarie de alţi mari producători de petrol precum BP, Shell, Exxon Mobil şi Chevron, care au postat cu toţii profituri record pentru anul trecut.
Veniturile Aramco, companie deţinută în mare parte de statul saudit, au alimentat economia regatului din Golful Persic, al cărui Produs Intern Brut a crescut cu 8,7% în 2022, potrivit estimărilor oficiale, ceea ce reprezintă cel mai ridicat ritm de creştere economică din rândul statelor G20.
Chiar dacă între timp cotaţiile petrolului au mai scăzut faţă de vârfurile atinse în 2022, ele ar urma să rămână totuşi la un nivel ridicat în acest an, susţinute în special de scăderea cotelor de producţie aprobate în luna octombrie de OPEC +, alianţa marilor exportatori mondiali de petrol.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol.
Citește și Șeful Saudi Aramco avertizează: Va fi penurie de petrol în lume!
.... Pentru a compensa creșterea cererii, companiile trebuie să investească mai mult în producția de petrol, a subliniat Saudi Aramco. Potrivit estimărilor sale, capacitatea de producție de petrol neutilizată este acum de 2 milioane de barili pe zi la o cerere globală totală de 100 de milioane de barili. Probabil nu va mai exista capacitate neutilizată când China își va ridica complet blocajele din cauza coronavirusului.
În plus, Amin Nasser spune că este nevoie de un plus de producție de 4 până la 6 milioane de barili pe zi doar pentru a compensa declinul natural al zăcămintelor existente. "Ne apropiem de o situație în care capacitatea de rezervă va fi epuizată și orice întrerupere a aprovizionării va face o diferență uriașă pe piață", a avertizat el. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...