Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.
"Pe baza succesului înregistrat în ultimii 30 de ani, vom continua să colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că acestea aplică în mod corespunzător legislaţia UE şi că administraţiile lor nu creează noi obstacole, în special în domeniul serviciilor. În contextul geopolitic actual şi în condiţiile unei concurenţe mondiale acerbe, o piaţă unică funcţională va fi vitală pentru crearea de locuri de muncă şi pentru competitivitatea şi rezilienţa UE", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 face bilanţul integrării pieţei unice şi analizează modul în care aceasta ajută Europa să facă faţă tensiunilor geopolitice actuale, să îmbunătăţească competitivitatea UE şi să sprijine tranziţia verde şi tranziţia digitală a economiei noastre.
Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022 arată modul în care piaţa unică aduce beneficii economiei UE. Acesta oferă o prezentare detaliată a modului în care normele privind piaţa unică a UE au fost aplicate în întregul Spaţiu Economic European şi are drept obiectiv identificarea unor îmbunătăţiri ale pieţei unice. Tabloul de bord se axează pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei UE, condiţiile generale de afaceri, integrarea pieţei unice şi alte obiective de politică majore, cum ar fi creşterea economică şi locurile de muncă, rezilienţa, economia digitală şi verde.
Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 se axează pe necesitatea de a valorifica puterea pieţei unice pentru a asigura disponibilitatea capitalului, bunurilor, serviciilor şi competenţelor cruciale necesare pentru dubla tranziţie a Europei. În document se constată că sunt necesare progrese în ceea ce priveşte stimularea rezilienţei lanţurilor de aprovizionare, abordarea dependenţelor strategice, în special în ceea ce priveşte materiile prime critice, îmbunătăţirea integrării pe piaţa serviciilor şi asigurarea faptului că Europa dispune de tehnologiile şi competenţele necesare pentru a face faţă acestor provocări. Tabloul de bord al pieţei unice oferă dovezi suplimentare privind rezultatele obţinute până în prezent în ceea ce priveşte competitivitatea, comerţul, rezilienţa economică şi dubla tranziţie, indicând domeniile în care sunt posibile îmbunătăţiri. Acestea includ, de exemplu, reducerea barierelor din calea exercitării profesiilor (de exemplu, servicii juridice) sau recunoaşterea calificărilor profesionale (de exemplu, ghizi turistici) la nivel transfrontalier, îmbunătăţirea investiţiilor publice şi private, sprijinirea IMM-urilor şi continuarea eforturilor naţionale de sprijinire a dublei tranziţii.
Documentul evidenţiază modul în care noile abordări, inclusiv o mai bună utilizare a tehnologiei digitale şi a soluţiilor de e-guvernare - cum ar fi, printre altele, portalul digital unic şi sistemul tehnic bazat pe principiul "doar o singură dată" - vor conduce la o mai mare încredere între autorităţi şi vor reduce sarcina pentru întreprinderi şi administraţii.
De asemenea, atât Raportul anual privind piaţa unică, cât şi Tabloul de bord al pieţei unice evaluează beneficiile şi intensificarea schimburilor comerciale dintre statele membre permise de piaţa unică de la crearea sa. Tabloul de bord arată o integrare comercială în creştere după pandemia de COVID-19: în iunie 2022, comerţul în interiorul UE a reprezentat 60% din totalul schimburilor comerciale ale UE.
Întreprinderile beneficiază de pe urma unei mai bune asigurări a respectării normelor şi condiţiilor generale, dar există în continuare dificultăţi: tabloul de bord constată că implementarea şi asigurarea respectării normelor privind piaţa unică se îmbunătăţesc; acest lucru se reflectă în mai puţine proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva statelor membre în 2021, pentru prima dată în decursul a 4 ani. Tabloul de bord arată, de asemenea, o mai bună utilizare şi aplicare a mai multor instrumente esenţiale ale pieţei unice, cum ar fi Sistemul de informare al pieţei interne, Directiva privind transparenţa pieţei unice, precum şi o utilizare sporită a reţelei SOLVIT, care contribuie la prevenirea sau eliminarea obstacolelor în interiorul pieţei unice. În plus, potrivit percepţiei întreprinderilor din majoritatea statelor membre, în 2021 au scăzut sarcinile impuse de reglementare, dar întreprinderile se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme legate de întârzierea efectuării plăţilor de către autorităţile publice, în special din cauza impactului pandemiei de COVID-19.
Ambele rapoarte vor contribui la discuţiile cu statele membre privind consolidarea pieţei unice şi la activitatea viitoare a Comisiei de a se asigura că piaţa unică îşi atinge întregul potenţial de sprijinire a rezilienţei şi a competitivităţii economiei europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...