Piaţa unică a împlinit 30 de ani
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023" şi "Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022", ca parte a activităţilor care marchează cea de a 30-a aniversare a pieţei unice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Rapoartele confirmă faptul că piaţa unică rămâne un instrument-cheie pentru abordarea provocărilor actuale cu care se confruntă Europa şi subliniază importanţa îmbunătăţirii continue a funcţionării acesteia, precum şi impactul pieţei unice în ceea ce priveşte o valoare adăugată sporită pentru economia UE.

"Pe baza succesului înregistrat în ultimii 30 de ani, vom continua să colaborăm cu statele membre pentru a ne asigura că acestea aplică în mod corespunzător legislaţia UE şi că administraţiile lor nu creează noi obstacole, în special în domeniul serviciilor. În contextul geopolitic actual şi în condiţiile unei concurenţe mondiale acerbe, o piaţă unică funcţională va fi vitală pentru crearea de locuri de muncă şi pentru competitivitatea şi rezilienţa UE", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 face bilanţul integrării pieţei unice şi analizează modul în care aceasta ajută Europa să facă faţă tensiunilor geopolitice actuale, să îmbunătăţească competitivitatea UE şi să sprijine tranziţia verde şi tranziţia digitală a economiei noastre.

Tabloul de bord al pieţei unice pentru 2022 arată modul în care piaţa unică aduce beneficii economiei UE. Acesta oferă o prezentare detaliată a modului în care normele privind piaţa unică a UE au fost aplicate în întregul Spaţiu Economic European şi are drept obiectiv identificarea unor îmbunătăţiri ale pieţei unice. Tabloul de bord se axează pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei UE, condiţiile generale de afaceri, integrarea pieţei unice şi alte obiective de politică majore, cum ar fi creşterea economică şi locurile de muncă, rezilienţa, economia digitală şi verde.

Raportul anual privind piaţa unică pentru 2023 se axează pe necesitatea de a valorifica puterea pieţei unice pentru a asigura disponibilitatea capitalului, bunurilor, serviciilor şi competenţelor cruciale necesare pentru dubla tranziţie a Europei. În document se constată că sunt necesare progrese în ceea ce priveşte stimularea rezilienţei lanţurilor de aprovizionare, abordarea dependenţelor strategice, în special în ceea ce priveşte materiile prime critice, îmbunătăţirea integrării pe piaţa serviciilor şi asigurarea faptului că Europa dispune de tehnologiile şi competenţele necesare pentru a face faţă acestor provocări. Tabloul de bord al pieţei unice oferă dovezi suplimentare privind rezultatele obţinute până în prezent în ceea ce priveşte competitivitatea, comerţul, rezilienţa economică şi dubla tranziţie, indicând domeniile în care sunt posibile îmbunătăţiri. Acestea includ, de exemplu, reducerea barierelor din calea exercitării profesiilor (de exemplu, servicii juridice) sau recunoaşterea calificărilor profesionale (de exemplu, ghizi turistici) la nivel transfrontalier, îmbunătăţirea investiţiilor publice şi private, sprijinirea IMM-urilor şi continuarea eforturilor naţionale de sprijinire a dublei tranziţii.

Documentul evidenţiază modul în care noile abordări, inclusiv o mai bună utilizare a tehnologiei digitale şi a soluţiilor de e-guvernare - cum ar fi, printre altele, portalul digital unic şi sistemul tehnic bazat pe principiul "doar o singură dată" - vor conduce la o mai mare încredere între autorităţi şi vor reduce sarcina pentru întreprinderi şi administraţii.

De asemenea, atât Raportul anual privind piaţa unică, cât şi Tabloul de bord al pieţei unice evaluează beneficiile şi intensificarea schimburilor comerciale dintre statele membre permise de piaţa unică de la crearea sa. Tabloul de bord arată o integrare comercială în creştere după pandemia de COVID-19: în iunie 2022, comerţul în interiorul UE a reprezentat 60% din totalul schimburilor comerciale ale UE.

Întreprinderile beneficiază de pe urma unei mai bune asigurări a respectării normelor şi condiţiilor generale, dar există în continuare dificultăţi: tabloul de bord constată că implementarea şi asigurarea respectării normelor privind piaţa unică se îmbunătăţesc; acest lucru se reflectă în mai puţine proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva statelor membre în 2021, pentru prima dată în decursul a 4 ani. Tabloul de bord arată, de asemenea, o mai bună utilizare şi aplicare a mai multor instrumente esenţiale ale pieţei unice, cum ar fi Sistemul de informare al pieţei interne, Directiva privind transparenţa pieţei unice, precum şi o utilizare sporită a reţelei SOLVIT, care contribuie la prevenirea sau eliminarea obstacolelor în interiorul pieţei unice. În plus, potrivit percepţiei întreprinderilor din majoritatea statelor membre, în 2021 au scăzut sarcinile impuse de reglementare, dar întreprinderile se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme legate de întârzierea efectuării plăţilor de către autorităţile publice, în special din cauza impactului pandemiei de COVID-19.

Ambele rapoarte vor contribui la discuţiile cu statele membre privind consolidarea pieţei unice şi la activitatea viitoare a Comisiei de a se asigura că piaţa unică îşi atinge întregul potenţial de sprijinire a rezilienţei şi a competitivităţii economiei europene. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...

Băncile centrale mondiale, sub lumina tuturor reflectoarelor

Nimic surprinzător, de fapt, având în vedere programul...


pixel