PIB-ul crește timid în T2. Adrian Negrescu: Este un paradox economic ceea ce se întâmplă în România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
O creștere slabă a economiei românești se poate traduce în multe feluri dar își va face resimțite efectele mai ales asupra mediului de afaceri și asupra forței de muncă.

Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul doi al acestui an cu doar 0,3%, în termeni reali față de primele trei luni din an, iar imobiliarele si IT-ul au o contribuție negativă de -0,2%, respectiv -0,1% la cresterea economică, arată ultimele date publicate joi de Institutului Național de Statistică.

Am luat legătura cu analistul economic Adrian Negrescu pentru a afla mai multe despre cum se poate ca după ce sute de miliarde de dolari au intrat în țară până acum să avem o creștere economică atât de nesemnificativă. 

 

Un paradox economic

”Se adună, din păcate, din ce în ce mai mulți nori negrii deasupra României iar faptul că economia funcționează cu frâna de mână trasă se vede în volumul tranzacțiilor, în volumul cifrei de afaceri, mai ales din zona industrială. Este un paradox economic ceea ce se întâmplă în România în momentul de față pentru că în acest an au intrat în țară peste 250 de miliarde de euro într-o formă sau alta, bani europeni, împrumuturi ale statului, investiții străine și cu toate acestea, deși am beneficiat de această sumă uriașă, iată că avem o creștere economică anemică în condițiile în care țări similare, precum Polonia, au înregistrat o creștere economică de 4%, Bulgaria de 2%”, este de părere analistul economic.

Citește și: Produsul Intern Brut al României, creştere cu numai 0,3% în trimestrul II din 2024 faţă de trimestrul I

 

Investitori reticenți

Nu doar faptul că alte țări din această parte a Europei, deci cu provocări oarecum similare, au înregistrat performanțe economice mult peste cele ale noastre dar corvoada se resfrânge tocmai împotriva oamenilor care își aduc cel mai mult aportul la bunăstarea națională, mediul privat. 

Undeva economia nu funcționează iar acest lucru se întâmplă pentru că, din păcate, creșterea taxelor, inflația și lipsa de predictibilitate economică afectează investitorii care, din punctul meu de vedere, încep să își conserve afacerile, nu mai au curaj să își deschidă noi linii de business și reduc foarte mult creditul furnizor, principala modalitate prin care se finanțează majoritatea companiilor, mai ales din sectorul comerțului”, a mai spus Adrian Negrescu.

Pare că ne aflăm într-un fel de amorțeală pentru că acum, într-un moment plin de schimbări politice, oamenii preferă să fie precauți în ceea ce privește investițiile.

”În condițiile în care inflația României rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, taxele se schimbă mai ceva decât cotele apelor Dunării, s-au schimbat de 3 ori în ultimii doi ani iar perspectiva arată că vom avea creștere de taxe și în 2025. Fenomenul de dezintermediere se accentuează, toată lumea stă cu banii și așteaptă să vadă ce se va întâmpla după alegeri”, a conchis Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Euro
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Ghișeu
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Fermier / Foto: Oana Pavelescu
Rezultate / FOTO: Freepik
SUA
București / Foto: Freepik

Semnal de alarmă pentru piața imobiliară din România

Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor...

Bani
Lucrător în construcții
Industrie / Sursa: Freepik.com
Hacker / FOTO: Freepik
Tesla
Ikea
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Foto: Arhivă
colaj foto pexels.com

Lovitură din China pentru profiturile BMW şi Mercedes

BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...

Telecomunicații
Inteligență artificială / Foto: Freepik
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Totul despre Bigster, cel mai nou model lansat de Dacia

Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...


pixel