Pierdere anuală istorică. Gigantul Amazon, o dezamăgire pentru investitori
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În general, anul 2022 a fost unul negru pentru marii giganți ai tehnologiei mondiale
În general, anul 2022 a fost unul negru pentru marii giganți ai tehnologiei mondiale
Pe final de an a fost bine, dar pe ansamblul lui, a fost o jale. 

În contextul în care inflația apasă asupra cheltuielilor de consum, Amazon a anunțat că a realizat vânzări de 149,2 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2022, adică o creștere de 9%, peste așteptările pieței și o performanță care a depășit previziunile. Pe întregul an însă, gigantul global al comerțului online a înregistrat o pierdere netă de 2,7 miliarde de dolari la venituri de 514 miliarde de dolari.

Firma din Seattle, care luna trecută a anunțat că va disponibiliza 18.000 de angajați, a făcut cunoscute datele despre cel mai puțin profitabil trimestru din 2014 încoace, rezultând astfel cea mai mare pierdere anuală din istoria grupului.

Cele 2,7 miliarde de dolari în taxe de depreciere au inclus 640 de milioane de dolari în costuri de concediere legate de disponibilizări și 720 de milioane de dolari legate de închiderea magazinelor fizice, a detaliat directorul financiar al Amazon, Brian Olsavsky.

Venitul net a scăzut la 278 milioane de dolari în trimestrul al patrulea, sau 0,03 dolari pe acțiune diluată, de la 14,3 miliarde de dolari, sau 1,39 dolari pe acțiune diluată, cu un an înainte. Analiștii se așteptau, în medie, la un câștig de 17 cenți pe acțiune.

În timp ce vânzările pe segmentul America de Nord au crescut cu 13% față de anul anterior celui de referință, la 93,4 miliarde de dolari, veniturile pe segmentul internațional au scăzut cu 8% față de aceeași perioadă, la 34,5 miliarde de dolari.

Afacerea sa de cloud computing (AWS) a înregistrat o scădere a profitului operațional cu puțin sub 2%, la 5,20 miliarde de dolari, la venituri în creștere cu 20,2%, la 21,38 miliarde de dolari. Creșterea a încetinit în comparație cu trimestrul precedent (+27,5%). Directorul financiar Brian Olsavsky a declarat că eforturile de optimizare a costurilor depuse de clienții AWS vor continua să fie un obstacol în calea creșterii cel puțin în următoarele două trimestre. El a adăugat că în ianuarie creșterea a fost de aproximativ 15%.

Condamnat în Spania

Între timp, justiția spaniolă a condamnat gigantul comerțului online Amazon pentru că a angajat 2.166 de curieri independenți care foloseau propriile vehicule pentru livrări, când ar fi trebuit să-i plătească. În hotărârea pronunțată, un tribunal din Madrid specializat în afaceri sociale a declarat că lucrătorii erau "falși lucrători independenți" și ar fi trebuit să fie obligați să încheie un contract de muncă cu platforma americană.

Prin urmare, a ordonat gigantului de comerț online să reglementeze situația acestor 2.166 de persoane prin plata contribuțiilor la asigurările sociale. Hotărârea nu precizează costul acestei măsuri. Dar, potrivit sindicatului UGT, care a inițiat procedurile legale împotriva Amazon, ar trebui să fie de "câteva milioane" de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel