În contextul în care inflația apasă asupra cheltuielilor de consum, Amazon a anunțat că a realizat vânzări de 149,2 miliarde de dolari în ultimul trimestru din 2022, adică o creștere de 9%, peste așteptările pieței și o performanță care a depășit previziunile. Pe întregul an însă, gigantul global al comerțului online a înregistrat o pierdere netă de 2,7 miliarde de dolari la venituri de 514 miliarde de dolari.
Firma din Seattle, care luna trecută a anunțat că va disponibiliza 18.000 de angajați, a făcut cunoscute datele despre cel mai puțin profitabil trimestru din 2014 încoace, rezultând astfel cea mai mare pierdere anuală din istoria grupului.
Cele 2,7 miliarde de dolari în taxe de depreciere au inclus 640 de milioane de dolari în costuri de concediere legate de disponibilizări și 720 de milioane de dolari legate de închiderea magazinelor fizice, a detaliat directorul financiar al Amazon, Brian Olsavsky.
Venitul net a scăzut la 278 milioane de dolari în trimestrul al patrulea, sau 0,03 dolari pe acțiune diluată, de la 14,3 miliarde de dolari, sau 1,39 dolari pe acțiune diluată, cu un an înainte. Analiștii se așteptau, în medie, la un câștig de 17 cenți pe acțiune.
În timp ce vânzările pe segmentul America de Nord au crescut cu 13% față de anul anterior celui de referință, la 93,4 miliarde de dolari, veniturile pe segmentul internațional au scăzut cu 8% față de aceeași perioadă, la 34,5 miliarde de dolari.
Afacerea sa de cloud computing (AWS) a înregistrat o scădere a profitului operațional cu puțin sub 2%, la 5,20 miliarde de dolari, la venituri în creștere cu 20,2%, la 21,38 miliarde de dolari. Creșterea a încetinit în comparație cu trimestrul precedent (+27,5%). Directorul financiar Brian Olsavsky a declarat că eforturile de optimizare a costurilor depuse de clienții AWS vor continua să fie un obstacol în calea creșterii cel puțin în următoarele două trimestre. El a adăugat că în ianuarie creșterea a fost de aproximativ 15%.
Condamnat în Spania
Între timp, justiția spaniolă a condamnat gigantul comerțului online Amazon pentru că a angajat 2.166 de curieri independenți care foloseau propriile vehicule pentru livrări, când ar fi trebuit să-i plătească. În hotărârea pronunțată, un tribunal din Madrid specializat în afaceri sociale a declarat că lucrătorii erau "falși lucrători independenți" și ar fi trebuit să fie obligați să încheie un contract de muncă cu platforma americană.
Prin urmare, a ordonat gigantului de comerț online să reglementeze situația acestor 2.166 de persoane prin plata contribuțiilor la asigurările sociale. Hotărârea nu precizează costul acestei măsuri. Dar, potrivit sindicatului UGT, care a inițiat procedurile legale împotriva Amazon, ar trebui să fie de "câteva milioane" de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...