COVID-19. Peste 50% din pacienți nu-și mari recuperează mirosul
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pierderea simțului mirosului este unul dintre simptomele caracteristice ale COVID-19
Pierderea simțului mirosului este unul dintre simptomele caracteristice ale COVID-19
Deși tulburările olfactive sunt frecvente în populația lumii și recuperarea este posibilă, recâștigarea simțului mirosului nu este întotdeauna garantată. 

Odată cu apariția SARS-CoV-2, simptomele pot afecta din ce în ce mai mulți oameni, fără ca aceștia să știe chiar dacă au boala sau nu, scrie Science & Vie.

”Există o serie de indicii care pot fi folosite pentru a afla dacă simțul mirosului nostru este degradat”, explică directorul de cercetare la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Lyon.

”Observați că mâncarea nu are același gust, observați existența parosmiei sau mirosurilor fantomă, nu simțiți mirosurile percepute de alte persoane etc. sunt toate elemente care ar trebui să alerteze pacienții cu privire la prezența patologiilor olfactive”, caracteristice COVID-19. 

Expertul este de părere că un autodiagnostic este important să fie luat în serios pentru a limita răspândirea virusului, dar și pentru a putea încerca să restabilească simțul. Și pentru aceasta, antrenamentul personal se prezintă ca o modalitate promițătoare de a vă recâștiga capacitățile olfactive.

Recuperarea totală rămâne dificilă

În cazul deficitelor olfactive post-virale, 30% dintre pacienți se recuperează complet după trei luni, comparativ cu aproximativ 60% cu antrenament. 

Citește și: Anthony Fauci, recomandări pentru cei vaccinați anti-COVID-19

După perioada posttraumatică a nervului olfactiv, 11% dintre pacienți se recuperează spontan față de 33% care se antrenează.

Dar nu trebuie să ne gândim la asta ca la o metodă magică, afirmă Bensafi. Antrenamentul crește performanța, dar nu permite recuperarea 100%. ”Dacă pacienții nu își revin, îi vom ajuta să recâștige plăcerea de a mânca folosindu-se de alte simțuri, de exemplu, furnicăturile date de băuturile răcoritoare, efectul răcoritor al mentei etc. ”Prin urmare, metode alternative de redescoperire a senzațiilor legate de mâncare, dar care nu ne permit încă să (re) detectăm mirosurile asociate cu pericolul sau igiena”.

Provocările viitoare sunt în vizorul oameniilor de știință, pentru a înțelege mai bine cum funcționează antrenamentul olfactiv, dar și pentru a-i adapta mai bine pe pacienți la pierderea mirosului. ”Cercetările în domeniu rămân în urma progreselor înregistrate în cazul problemelor de vedere sau de auz”, admite Moustafa Bensafi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...


pixel