Pierderile în cazul unui Brexit fără acord

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul britanic a publicat o a treia serie de recomandări către companii şi persoane fizice despre cum să se pregătească pentru orice problemă care ar putea urma unui Brexit ce ar surveni fără niciun acord cu Uniunea Europeană, relatează luni Reuters.

Astfel, companiile aeriene britanice şi cele ale Uniunii Europene îşi vor pierde în mod automat dreptul de zbor reciproc pe teritoriile lor în cazul în care Marea Britanie părăseşte UE fără un acord, scrie agenția externă citată de Agerpres.

În schimb, Marea Britanie ar urma să respecte normele tehnice şi standardele UE privind siguranţa aviaţiei. Totodată, funcţiile asigurate în prezent de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei vor fi preluate de către autoritatea de reglementare a aviaţiei din Marea Britanie, Agenţia pentru Aviaţie Civilă. 

De asemenea, transportatorii rutieri britanici riscă să nu mai poată să se bazeze pe recunoaşterea automată de către UE a licenţelor comunitare eliberate în Regatul Unit şi ar putea să nu mai aibă acces la pieţele UE. Nu este clar când ar putea intra în vigoare acorduri bilaterale şi dacă ar urma să fie impuse noi cerinţe la graniţele UE. 

În domeniul alimentelor, producătorii de apă minerală s-ar putea confrunta cu situaţia în care exporturile lor să nu mai fie recunoscute în UE. Etichetarea de conformitate cu "EU" ar putea să nu mai fie valabilă pentru produse alimentare sau ingrediente provenite din Marea Britanie. 

Recomandările vizează şi animalele de companie. Acestea ar putea fi transportate în ţările UE, dar proprietarii lor s-ar putea confrunta cu cerinţe suplimentare. 

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie 2019, dar până în prezent nu există un acord cu Bruxellesul privind viitoarele relaţii, iar unii parlamentari britanici susţin ideea organizării unui nou referendum de tipul celui desfăşurat în iunie 2016, când o majoritate a electoratului britanic s-a pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. 

În pofida progreselor, rămân încă de soluţionat capitole importante din acest acord, în special situaţia frontierei nord-irlandeze şi viitoarele relaţii economice dintre UE şi Marea Britanie. 

După ce liderii europeni i-au respins propunerile la summitul desfăşurat săptămâna trecută, premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene să vină cu o alternativă la aceste propuneri, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile, dar a asigurat că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, ea avertizând de asemenea că guvernul de la Londra va continua să se pregătească şi pentru o ieşire din UE fără niciun acord, dacă actualul blocaj nu va putea fi depăşit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel