Piețele bursiere scad, investitorii strâng profit

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Bursele au inregistrat scăderi în cadrul tranzacționărilor de marți, intr-un context economic incert, propice obtinerii de profit de catre investitori.

În Europa, Bursa de la Paris a terminat în scădere cu 0,75%, Londra a cedat 0,35%, Frankfurt a înregistrat un declin de 1,09%, iar Milano de 1,14%. La Bursa din Zurich, indicele SMI a crescut cu 0,02%.

După ce, luni, a terminat mixt, fără o direcție clară, Wall Street a deschis în scădere: Nasdaq a pierdut 0,41%, S&P 500 a regresat cu 0,44% și Dow Jones cu 0,17% în primele minute ale sesiunii de cotații. 

„Piața se zbate între” veștile bune despre „dezinflație” și, pe de altă parte, de teama că economia „încetinește prea mult”, ceea ce o face „puțin mai instabilă”, a comentat Sophie Chauvellier, manager la Dorval AM. 

Piețele au fost bulversată de informațiile privind contracția, în luna mai, a activității manufacturiere în Statele Unite, mult sub previziunile economiștilor.

Atenția investitorilor s-a îndreptat către sondajul JOLTS, al Departamentului Muncii, potrivit căruia 8,06 milioane de locuri de muncă deschise erau disponibile în Statele Unite în aprilie, mai puține decât anticipaseră analiștii (8,4 milioane) și mult mai puțin decât cele 8,5 milioane de oferte din luna precedentă.

„Piața muncii continuă să revină la un oarecare normal”, dar cel mai bun lucru este că se observă o „scădere atensiunilor salariale”, a subliniat Sophie Chauvellier. Aceste date vor fi completate vineri de raportul lunar al Departamentului Muncii privind ocuparea forței de muncă în Statele Unite.

Din punctul de vedere al pieței obligațiunilor, dinamica economică mai slabă și o normalizare a pieței muncii întăresc posibilitatea ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să scadă curând dobânda de politică monetară. 

Pe partea europeană, conferința de presă a Băncii Centrale Europene (BCE) de joi va atrage, evident, atenția investitorilor. „Persistența inflației oferă o explicație plauzibilă pentru faptul că, dincolo de luna iunie, reducerile ratelor dobânzilor BCE ar putea să nu fie atât de frecvente pe cât se anticipa la începutul anului”, au atras atenția analiștii de la Muzinich & Co.

Materii prime

Prețurile petrolului și-au mărit pierderile marți, în urma reuniunii OPEC+ de duminică, interpretate de investitori ca fiind perspectiva unei creșteri a ofertei viitoare, care ar putea duce la o piață excedentară.

În jurul orei 15:55 GMT, barilul Brent din Marea Nordului pierduse 1,49%, până la 77,19 dolari, iar barilul american WTI cedase 1,64%, până la 73 de dolari.

În urma lor, companiile din sectorul energetic au fost atrase pe același trend descendent: în Europa, TotalEnergies a pierdut 2,41%, BP 3,80%, Shell 2,14%, Eni 2,80%, Tullow Oil 5,36% și Equinor 3, 87%.

La Frankfurt, Siemens Energy (-5,72%) a suferit, de asemenea, din luarea de profit, după ce prețul grupului energetic s-a dublat de la începutul anului și pe fondul ratingurilor nefavorabile de la JPMorgan și Bernstein. La New York, Chevron a pierdut 1,28%, iar ExxonMobil 2,20%.

Mergând împotriva curentului, grupul britanic de petrol și servicii energetice Petrofac a urcat cu 29% la Londra când tranzacționarea sa reluată după o lună de suspendare și publicarea unei pierderi anuale în creștere, dar un carnet de comenzi dublu.

Deutsche Telekom a vândut 

Germania a vândut aproape 110 milioane de acțiuni ale grupului de telecomunicații Deutsche Telekom (-1,72%), pentru o sumă de aproape 2,4 miliarde de euro. Cota statului federal în fostul monopol public a scăzut astfel de la 30,5% la 27,8%.

Pe piața valutară, dolarul a pierdut 0,76% față de yen, la 154,89 yeni pe dolar în jurul orei 15:55 GMT. Euro a scăzut cu 0,22% față de dolar, la un euro pentru 1,0880 de dolari. Bitcoin a câștigat 1,97% până la 70,0456 USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel