Piețele își țin respirația: SUA și China intră în cea mai grea rundă de negocieri pentru ieşirea din criza tarifelor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Freepik.com
Freepik.com
Negocieri cruciale SUA-China: Investitorii speră la detensionarea războiului comercial, dar nu se așteaptă la o „mare înțelegere”, transmite Reuters.

Investitorii privesc cu speranță discuțiile comerciale dintre Statele Unite și China, care au loc în acest weekend în Elveția, în contextul în care cele două mari economii ale lumii încearcă să dezamorseze tensiunile ce au zdruncinat piețele globale. Deși nimeni nu se așteaptă la un progres major imediat, orice semnal pozitiv ar putea calma investitorii și reduce volatilitatea.

Întâlnirea de la Geneva este una dintre cele mai așteptate de la declanșarea valului de tarife impuse de administrația Trump pe 2 aprilie, măsuri care au creat haos în comerțul global și au accentuat incertitudinea economică.

„Este mama tuturor negocierilor”, a declarat Alejo Czerwonko, director de investiții pentru piețe emergente la UBS. „Vor fi discutate sute de miliarde de dolari în schimburi comerciale, în contextul unor tarife de 145% aplicate exporturilor chineze – echivalentul unui embargou de facto – și al unor tensiuni care depășesc cu mult sfera economică.”

Negocierile s-au încheiat sâmbătă fără un acord, urmând să fie reluate duminică, potrivit unor surse citate de Reuters. Președintele american Donald Trump a anunțat totuși „un reset total” al relațiilor comerciale, într-un „mod prietenos și constructiv”, afirmând că s-au făcut „progrese semnificative”, fără a oferi detalii.


Optimism temperat pe piețele financiare

 

În ultimele zile, investitorii au început să creadă că cele mai sumbre scenarii comerciale ar putea fi evitate, iar această speranță a contribuit la redresarea indicelui S&P 500, care a recuperat pierderile masive înregistrate după anunțul tarifelor.

Totuși, majoritatea analiștilor consideră improbabil un acord complet în acest weekend. „Suntem încă sceptici că negocierile directe dintre SUA și China vor duce la un compromis de amploare”, a transmis Thierry Wizman, strateg la Macquarie, într-o notă către clienți.


Scenariul unui acord imediat, puțin probabil

 

Atât SUA, cât și China ar avea motive să încheie un acord, însă, potrivit Liqian Ren de la WisdomTree, nu există încă un impuls suficient pentru a grăbi procesul. „Fiecare parte vrea să vadă cât de bine rezistă cealaltă la presiuni”, a spus aceasta.

Tensiunile s-au accentuat luna trecută, când SUA au crescut tarifele pentru toate importurile din China la 145%, iar Beijingul a reacționat cu tarife de 125% pe produsele americane. Vineri, Trump a sugerat că un tarif de 80% „ar putea fi rezonabil”, sugerând o posibilă cale de compromis.

În ciuda unei ușoare reveniri, indicele S&P 500 rămâne cu aproximativ 8% sub maximul istoric din februarie și este pe minus cu 4% de la începutul anului.


Volatilitate în creștere, optimism fragil

 

Indicele de volatilitate VIX se menținea vineri la nivelul de 22 – sub vârful de 52, atins în aprilie, dar încă peste media istorică de 17,6. Costurile ridicate pentru plasamente speculative contra pieței i-au descurajat pe investitorii care mizau pe scăderi, mai ales într-un climat în care o singură postare a președintelui poate muta piețele cu 10%.

„Piețele sunt pregătite pentru mai multă volatilitate”, avertizează Matt Gertken, strateg geopolitic la BCA. Recomandarea firmei sale pentru investitori: „Vindeți când piața este pe val”.

Orice progres ar ajuta China să se concentreze pe problemele economice interne, avertizează Andrew Mattock, manager de portofoliu la Matthews Asia. „Orice alt scenariu ar fi o pierdere pentru ambele părți.”


Cel mai greu acord de negociat

 

Deși SUA au încheiat rapid un acord comercial cu Marea Britanie, un tratat cu China va fi mult mai dificil, susține Claudio Irigoyen de la BofA Securities. „Vor mai fi acorduri – cu India, Japonia, poate Coreea de Sud. Dar China va fi cel mai complicat caz”, spune el, subliniind că relațiile geopolitice sunt strâns legate de cele comerciale.

Pe piețe, persistă riscul ca un eșec al negocierilor să nu fie încă reflectat în prețuri. „Dacă discuțiile din Geneva se încheie cu limbaj dur și divergențe majore, piețele vor reacționa negativ”, avertizează Czerwonko de la UBS. Pentru moment, investitorii se mulțumesc cu orice semn că lucrurile nu merg într-o direcție greșită.

„Nu avem nevoie de discursuri optimiste, ci de fapte”, conchide Matt Gertken.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel