Piețele respiră ușurate: SUA și China temperează războiul tarifar

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Indici bursieri
Indici bursieri
Dolarul încetinește ușor după avansul generat de armistițiul comercial SUA-China, transmite Reuters.

Dolarul american a scăzut ușor marți, dar a păstrat cea mai mare parte a câștigurilor obținute pe fondul optimismului provocat de acordul comercial temporar dintre Statele Unite și China, care a temperat tensiunile din războiul tarifar dintre cele două mari economii ale lumii.

Washingtonul și Beijingul au anunțat luni o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor comerciale impuse reciproc, ceea ce a declanșat un val de entuziasm pe piețele financiare globale. Bursa a reacționat cu creșteri generalizate, iar dolarul a accelerat inițial, alimentat de speranțele privind o detensionare economică majoră.

„Este mult mai bine decât se aștepta piața”, a declarat Rodrigo Catril, strateg valutar senior la National Australia Bank. „Este un semnal că administrația SUA este sensibilă la impactul economic al tarifelor. Unii ar spune că asistăm la o retragere serioasă din poziția anterioară.”

Pe fondul acestei vești, yuanul chinez a atins un maxim al ultimelor șase luni, urcând până la 7,1855 unități pentru un dolar, ceea ce a impulsionat și valutele din regiunea Asia-Pacific. Dolarul australian a avansat cu 0,64%, la 0,6412 USD, iar dolarul neozeelandez a crescut cu 0,55%, la 0,5889 USD – ambele fiind adesea utilizate ca indicatori indirecți ai performanței yuanului.

În același timp, yenul japonez și euro și-au revenit parțial după pierderile semnificative din sesiunea anterioară. Yenul a urcat cu 0,48%, la 147,76 unități pentru un dolar, după un recul de peste 2% luni, în timp ce euro a crescut cu 0,25%, la 1,1114 USD, recuperând o parte din scăderea de 1,4%.

„Mișcările majore s-au produs deja, dar în săptămânile următoare, este posibil ca euro și yenul să continue ușor această tendință de apreciere,” a mai spus Catril.

Față de francul elvețian, dolarul a pierdut 0,25%, ajungând la 0,8429 CHF, corectând parțial câștigul de 1,6% din sesiunea precedentă. Lira sterlină a avansat cu 0,16%, la 1,3199 USD.

Indicele dolarului, care compară moneda americană cu un coș de valute majore, a rămas aproape de maximul ultimelor patru săptămâni, fiind cotat la 101,54.

Reluarea dialogului comercial dintre SUA și China a temperat așteptările privind reduceri de dobândă din partea Rezervei Federale, întrucât presiunea pentru relaxarea politicii monetare ar putea scădea dacă perspectivele de creștere se stabilizează.

Randamentele obligațiunilor americane au crescut în consecință. Dobânda titlurilor de stat pe doi ani a rămas aproape de maximul lunii, la 4,009%, iar randamentul pe zece ani era cotat la 4,465%.

Contractele futures indică acum așteptări de doar 56 puncte de bază în ceea ce privește scăderea dobânzilor Fed până în decembrie.

„Fed-ul a fost preocupat de creșterea incertitudinii. Deși această preocupare rămâne, acordul ar putea reduce o parte din riscurile în scădere ce existau în cazul menținerii tarifelor ridicate,” a explicat David Doyle, economist-șef la Macquarie.

Investitorii așteaptă acum publicarea datelor privind inflația din SUA, programate pentru marți, unde se estimează o ușoară accelerare atât a inflației de bază, cât și a celei generale în aprilie.

În piața criptomonedelor, bitcoin s-a tranzacționat la 102.600 USD, după ce luni a atins cel mai ridicat nivel din 31 ianuarie. Ether a scăzut cu 1,1%, la 2.458,36 USD, rămânând însă aproape de un maxim al ultimelor două luni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel