Plafonarea prețului la gaze. Spania și Portugalia au găsit soluția perfectă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un mecanism simplu, care nu supără pe nimeni
Un mecanism simplu, care nu supără pe nimeni
Spania și Portugalia au pus la punct un mecanism ce permite celor două țări să plafoneze prețul la gazele naturale fără a supăra pe nimeni, nici pe cei de la Bruxelles, nici companiile producătoare, nici furnizorii.

După aproape nouă luni în care a pledat la Bruxelles pentru plafonarea prețului gazului din Peninsula Iberică, utilizat în mixul energetic și pentru stabilirea prețului întregii electricități produse, Spania își sărbătorește victoria. Ca urmare a acordului preliminar obținut la începutul săptămânii trecute de la Comisia Europeană, Madridul a convocat o ședință extraordinară a Consiliului de Miniștri pentru a aproba cât mai curând posibil mecanismul juridic complex care îi va permite să limiteze tariful pentru kilowattul-oră (kWh) la o medie de 50 de euro pe o perioadă de 12 luni. Se aștepta ca Portugalia să urmeze acest exemplu.

Ambele țări sunt mulțumite de faptul că au obținut recunoașterea de către Bruxelles a unei "excepții iberice", pe motiv că interconexiunile lor cu restul Europei, prin intermediul Franței, de 2,8% din capacitatea sa energetică, sunt departe de cele 10% prevăzute pentru 2020 și de cele 15% recomandate de Bruxelles pentru 2030, iar ponderea energiilor regenerabile este deosebit de importantă.

Un mecanism simplu și corect

La sfârșitul lunii aprilie, guvernele spaniol și portughez au salutat deja acordul de principiu dat de comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager. "Comisia Europeană a recunoscut excepționalitatea apărată de președintele guvernului spaniol, Pedro Sanchez, și de premierul portughez, Antonio Costa", a declarat atunci ministrul spaniol pentru Tranziție Ecologică, Teresa Ribera, considerând că Peninsula Iberică este "aproape o insulă energetică, care nu beneficiază de piața internă de electricitate din cauza nivelului scăzut de interconexiuni".

Tot ce a rămas de făcut a fost să se stabilească un mecanism convingător care să nu implice un ajutor de stat acoperit. Aceasta va consta în compensarea companiilor de gaz prin plata diferenței dintre costul de piață al gazului și plafonul fixat pentru mixul energetic. Simplu și corect. 

Citește și Dărăban(ACUE): Statul român a plătit nici 30 % din sumele pe care trebuia să le dea furnizorilor de energie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com

pixel