Guvernul va aproba, cel târziu săptămâna viitoare, hotărârea privind plafonarea pentru o perioadă de şase luni a preţurilor la RCA. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a precizat că măsura are scopul de a-i proteja pe consumatori:
Adrian Câciu a declarat că: ”Nu va fi ordonanţă, va fi hotărâre de guvern şi cred că cel mai târziu săptămâna viitoare va fi aprobată de Guvern. Să vedem proiectul final cu care vine ASF-ul şi înţeleg că dânşii vin cu tarifele de primă la nivelul lui martie 2020. O să văd proiectul, nu vă supăraţi, mă puneţi să speculez pe nişte surse... Nu le amestecăm. Hotărârea de guvern vine să protejeze consumatorul pe o perioadă temporară, timp în care ASF-ul trebuie să vină cu un plan de acţiune astfel încât la finalul acestei intervenţii, piaţa să funcţioneze în beneficiul consumatorului”, a mai precizat oficialul.
FACIAS protestează față de situația RCA
Piaţa RCA aruncată în aer din nou de neglijenţa unei instituţii publice! FACIAS face plângere penală împotriva conducerii ASF
Fundaţia Pentru Apărerea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ca parte activă a societăţii civile nu poate sta impasibilă la situaţia dezastruoasă din piaţa asigurărilor auto obligatorii, în contextul falimentului companiei Euroins. Astfel, ca urmare a pasivităţii nepermise a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie a statului român, plătită tocmai pentru a preveni aceste situaţii ce au consecinţe în majorarea preţurilor la RCA, FACIAS va face plângere penală împotriva conducerii ASF.
Euroins este a treia companie de asigurări care ajunge în faliment după City Insurance şi Astra, iar conducerea ASF este incapabilă să prevină astfel de situaţii. Falimentul City Insurance a avut ca şi consecinţe o triplare preţului poliţelor RCA şi probabil că şi recentul faliment al Euroins va avea acelaşi tip de efect. În ciuda acestor situaţii, responsabilii ASF care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depăşească veniturile, fac declaraţii post dezastru şi susţin cu nonşalanţă că şi-au făcut treaba.
Aşadar putem vorbi despre o neglijenţă crasă în serviciu având în vedere următoarele informaţii certe:
- ASF a constatat încă din sept 2020 ca Euroins nu deţinea fonduri proprii eligibile care să acopere SCR şi MCR precum şi că a constituit necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate şi rezerva de daune neavizate.
- De asemenea, în dec. 2021 a constatat că Euroins nu are constituite rezerve regim naţional şi solvabilitate 2 şi că nu deţine fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări şi în martie 2022.
- ASF s-a mulţumit doar să constate şi să dea amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea acestei societăţi, deşi finalul era previzibil, un plan de redresare nefiind realizabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...