Şedinţă de Guvern, 14 noiembrie. Cele mai importante decizii pentru români - Detalii
Agenda ședinței Guvernului...
Planul, care va oferi sprijin în valoare de 10 trilioane de yeni (65 de miliarde de dolari) sau mai mult până în anul fiscal 2030, vine în contextul în care țările caută să-și consolideze controlul asupra lanțurilor de aprovizionare cu cipuri, în urma unor șocuri globale, inclusiv tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China.
Guvernul Japoniei intenționează să prezinte acest plan, inclusiv proiecte de lege pentru susținerea producției în masă de cipuri de ultimă generație, în următoarea sesiune parlamentară, conform unui proiect al planului văzut de Reuters mai devreme luni.
Planul vizează în mod specific compania Rapidus, un joint venture în domeniul cipurilor, precum și alți furnizori de cipuri destinate inteligenței artificiale, conform proiectului.
Conform estimărilor guvernamentale, impactul economic total al acestui plan ar putea ajunge la aproximativ 160 de trilioane de yeni.
Compania Rapidus, condusă de veterani ai industriei, își propune să producă în masă cipuri de ultimă generație pe insula nordică Hokkaido începând cu 2027, în parteneriat cu IBM și organizația de cercetare Imec, cu sediul în Belgia.
În cadrul conferinței de presă de luni, Ishiba a declarat că guvernul nu va emite obligațiuni pentru acoperirea deficitului bugetar în vederea finanțării planului de sprijinire a industriei de cipuri. El nu a oferit detalii suplimentare despre modul în care va fi finanțat acest plan.
O obligațiune pentru acoperirea deficitului este un tip de obligațiune emisă pentru a compensa un deficit în veniturile statului.
Anul trecut, guvernul japonez a anunțat că va aloca aproximativ 2 trilioane de yeni pentru sprijinirea industriei sale de cipuri.
Noul plan, care face parte din pachetul economic cuprinzător al guvernului ce urmează să fie aprobat de cabinet pe 22 noiembrie, va solicita un total de 50 de trilioane de yeni din investiții publice și private în sectorul cipurilor pe parcursul următorilor 10 ani.
Ishiba a mai precizat că guvernul intenționează să se întâlnească cu reprezentanții mediului de afaceri și ai sindicatelor mai târziu în această lună pentru a discuta negocierile salariale anuale de anul viitor.
Obținerea unor creșteri salariale sustenabile este o prioritate pentru guvern, pe măsură ce costurile de trai în creștere afectează gospodăriile, ceea ce ar putea influența negativ consumul și economia în ansamblu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenda ședinței Guvernului...
Daniel Zamfir, senator PSD, a...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Din 5 noiembrie, data alegerilor americane câștigate de...
Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de...
Pe agenda şedinţei de joi a...
Nivel record de produse contrafăcute în Uniunea Europeană.
China a anunțat miercuri o serie de măsuri fiscale...
Anunţ important al BRD către...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Banca Națională a calculat...
Este una dintre cele mai...
Această creștere reflectă un interes constant din partea...
Preşedintele Klaus Iohannis a...
A fost testată o nouă tehnologie.
Adrian Câciu, actualul ministru...
Un element vital în sectoare de importanță strategică,...
Prețurile energiei electrice de...
Principalele motive pentru pierderea competitivității...