Atingerea obiectivului UE de zero emisii nete în 2050 va necesita de asemenea ca întreprinderile să treacă la energie verde și să își schimbe metodele de producție.
Până în 2050, companiile din UE vor trebui să capteze până la 450 de milioane de tone de CO2 pe an, potrivit unui draft al Comisiei Europene, conform Reuters.
"Până la această dată, cea mai mare parte a emisiilor rămase de la industriile din UE va trebui să fie captată și stocată, în special din sectoarele cimentului și chimiei", se arată în proiect.
UE a emis 3,6 miliarde de tone de echivalent CO2 în 2022, potrivit datelor oficiale.
Cea mai mare parte a CO2 captat în 2050 ar urma să fie stocată permanent în subteran. O parte ar urma să fie utilizată în procese industriale, cum ar fi fabricarea de produse chimice.
Potrivit proiectului, 100 de milioane de tone de CO2 ar fi captat până în 2050 în sectorul energetic, de la centralele electrice care funcționează cu combustibili fosili care emit CO2 sau din surse "biogene", cum ar fi deșeurile organice.
Conform proiectului, UE ar trebui să capteze direct din atmosferă până la 200 de milioane de tone de CO2 pentru a echilibra o parte din emisiile rămase în 2050.
Chris Davies, director al grupului de campanie CCS Europe, a declarat că, din cauza lipsei de sprijin politic, UE nu a reușit să recupereze întârzierile pentru a extinde rapid această tehnologie. UE nu are niciun proiect de stocare a CO2 în funcțiune.
"Majoritatea guvernelor pur și simplu au făcut tot posibilul pentru a pune acest lucru pe planul secundar considerat prea dificil", a declarat Davies, fost deputat european.
Potrivit proiectului, construirea infrastructurii de captare și stocare a dioxidului de carbon în acest deceniu ar necesita atât fonduri europene, cât și naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...