"La propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost aprobată ieri (miercuri, n.r.), în şedinţa de Guvern, Hotărârea pentru actualizarea planurilor de management al riscului la inundaţii aferente celor 11 administraţii bazinale de apă şi fluviului Dunărea de pe teritoriul României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2016", se menţionează în comunicat.
Proiectul este derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Administraţia Naţională Apele Române şi cu sprijinul World Bank Romania.
"Obiectivul principal al Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii îl reprezintă diminuarea consecinţelor negative ale inundaţiilor pentru sănătatea umană, activitatea economică, mediu şi patrimoniul cultural, având în vedere toate aspectele managementului riscului la inundaţii, cu accent pe prevenire, protecţie, pregătire, refacere şi evaluare", se menţionează în comunicat.
Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele relevante, cum ar fi: dimensiunea inundaţiilor, traseul acestora şi zonele care au potenţialul de a reţine apa din inundaţii (cum ar fi albiile majore), obiectivele de mediu pentru corpurile de apă de suprafaţă şi subterane, planurile privind gestionarea solului şi a apei, planificarea teritoriului, utilizarea terenurilor, conservarea naturii, precum şi infrastructura de navigaţie şi portuară.
Totodată, Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele managementului riscului la inundaţii, cu accent pe prevenirea, protecţia, pregătirea, incluzând prognoza inundaţiilor, avertizarea şi alarmarea în condiţiile specifice unui anumit bazin sau subbazin hidrografic.
De asemenea, sunt luate în calcul promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenului, îmbunătăţirea capacităţii de retenţie a apei în bazinul hidrografic, precum şi inundările controlate ale anumitor zone în cazul unor evenimente majore, precum şi integrarea soluţiilor verzi în managementul integrat al riscului la inundaţii.
Pe listă se mai află integrarea consideraţiilor de mediu, în principal în ceea ce priveşte protecţia corpurilor de apă, adaptarea la schimbările climatice, protecţia naturii şi sănătatea publică, costurile şi beneficiile.
Potrivit sursei citate, România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, a implementat toate cele trei etape ale Directivei Inundaţii 2007/60/CE pentru Ciclul I.
Proiectul, implementat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în parteneriat cu Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) şi cu sprijinul Băncii Mondiale, are ca scop reactualizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii pentru perioada 2022-2027, de la nivelul tuturor celor 11 Administraţii Bazinale de Apă (+Fluviul Dunărea). Elaborarea Planurilor de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI) se realizează în corelare cu Planurile de Management al Bazinelor Hidrografice încă de la începutul procesului, conform prevederilor Directivei Cadru Apă.
Conform sursei citate, valoarea totală a proiectului este de 139,996 milioane lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă este de 118,548 milioane lei, iar cofinanţarea eligibilă este de 21,447 milioane lei.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, obiectiv specific Dezvoltarea şi introducerea de sisteme şi standarde comune în administraţia publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetăţeni şi mediul de afaceri în concordanţă cu SCAP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...