Planurile UE privind rețelele 5G, amânate pentru 2025
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Destul de multe neînțelegeri
Destul de multe neînțelegeri
Solicitările operatorilor europeni de telecomunicaţii, ca marile firme din sectorul tehnologiei să contribuie şi ele la construirea reţelelor 5G şi de internet în bandă largă, ar putea fi nevoite să aştepte numirea următoarei Comisii Europene pentru o decizie în acest sens, au declarat marţi pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Companiile din sectorul telecomunicaţiilor susţin că giganţi precum Google, Facebook, Netflix, Microsoft şi Amazon ar trebui să suporte şi ele o parte din costurile construirii reţelelor 5G şi broadband deoarece ele sunt responsabile pentru o mare parte din traficul pe Internet.

Companii precum Deutsche Telekom, Orange, Telefonica şi Telecom Italia susţin că propunerea lor cere o împărţire corectă a costurilor de finanţare în timp ce giganţii din sectorul tehnologiei susţin că propunerea operatorilor telecom este echivalentă cu o taxă pe Internet.

Existau aşteptări că Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va veni cu o propunere legislativă după ce a solicitat puncte de vedere de la ambele părţi cu privire la ceea ce el a estimat că ar fi un deficit de investiţii de 200 de miliarde de euro.

Însă, comisarul francez, fost director general la France Telecom şi un susţinător al solicitărilor operatorilor telecom, se confruntă cu critici din partea altor comisari dar şi din partea unor state membre UE. În aceste condiţii, sursele citate de Reuters susţin că cel mai probabil Thierry Breton va veni cu o strategie anul următor dar va lăsa pentru următoarea Comisie să ia o decizie cu privire la o propunere legislativă. Mandatul actualei Comisii Europene se încheie în luna noiembrie 2024.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală şi o propunere legislativă cu privire la aspectele ce ţin de finanţare ar putea să apară pe agenda de lucru a Comisiei, care va fi anunţată în data de 18 octombrie, şi în care vor fi dezvăluite obiectivele pe termen lung ale Executivului comunitar, susţine una dintre sursele consultate de Reuters.

O altă sursă consideră că este posibil ca Thierry Breton să îşi exprime unele îngrijorări faţă de recentele achiziţii ale unor participaţii la operatori de telecomunicaţii făcute de fonduri de investiţii şi firme de private equity la reuniunea miniştrilor europeni ai comunicaţiilor, care va avea loc la Leon (Spania) în perioada 23-24 octombrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel