Plata în avans pentru energie. Cum se poate efectua fără factură
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Facturile la gaze și energie ne vor lăsa cu buzunarele goale
Facturile la gaze și energie ne vor lăsa cu buzunarele goale
În contextul în care există posibilitatea ca facturile la energie să ajungă la consumatori cu întârziere din motive legate de adaptarea sistemului logistic al furnizorilor, se poate plăti în avans. Vicepreședintele ANRE a explicat cum se poate face acest lucru. 

În primul rând, Zoltan Nagy Bege și-a exprimat speranța că nu fi vorba de întârzieri de câteva luni, ci doar de câteva săptămâni. ”Nu cred că este atât de complicat pentru furnizori să nu reșească să adapteze softurile”, a spus oficialul ANRE într-o intervenție la Antena3. 

În ceea ce privește plata în avans, reprezentantul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a explicat cum se poate face acest lucru dacă nu există o factură. 

Doar cine dorește 

"Nu este o obligație pentru un client, un consumator, să facă plăți în avans. Dacă dorește să facă această plată în avans, pe fiecare factură există un cont curent sau chiar mai multe conturi bancare la diverse bănci, unde foarte mulți plătesc online lună le lună în aceleași conturi pot fi achitate. 

Bineînțeles, trebuie specificat contul de client, numărul lor sau niște date prin care să poată să fie identificate.
Dacă plătesc mai mult decât facturile care vor veni, banii nu se pierd, se reportează, se iau în calcul la următoarele facturi. 

Până la urmă, dacă lucrurile se normalizează și furnizorii se adaptează la noua legislație, facturile la un moment dat vor veni lunar", a încheiat vicepreşedintele ANRE.

Veste pentru bucureșteni

Și pentru că suntem la capitolul facturi, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat cât vor plăti bucureștenii la iarnă pentru energia termică. El a precizat că prețul pe gigacalorie va fi menținut la 350 de lei. 

„De la 1 noiembrie o să avem noile prețuri pe care le va da ANRE, atât pentru producție, cât și pentru transport, distribuție, deci și pentru prețul final al gigacaloriei. Prețul total al gigacaloriei în momentul de față, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureștenii plătesc 350 și primăria 510. Acesta este raportul. De la 1 noiembrie o să avem alte prețuri. Eu mă aștept să nu fie mai mari. În orice caz, nu o să fie mai mari pentru cetățeni. Vom păstra acești 350 de lei și vreau să menționez că 350 este, totuși, prețul cel mai mic din România. Adică sunt localități care au 400, sunt localități care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic”, a spus Nicușor Dan la Europa FM.

Citește și Furnizorii de energie, avertisment privind facturile pe luna septembrie

Furnizorii vor întârzia emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al ACUE.

Ea a explicat că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor.

"Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările", a spus Dărăban. Citește mai departe AICI

Citește și Haosul facturilor la energie. Oficial ANRE: Consumatorii vor primi banii plătiți în plus

O veste bună anunțată de vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, care a precizat și când vor fi restituți banii plătiți în plus de români. 

Potrivit oficialului ANRE, în ”Ordonanța 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a insistat Zoltan Nagy-Bege. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...


pixel