Plata în avans pentru energie. Cum se poate efectua fără factură
Autor: DCBusiness Team | 06 oct 2022, 09:31
Este o varianta pentru a nu plăti sume uriașe când vine factura cu întârziere
Este o varianta pentru a nu plăti sume uriașe când vine factura cu întârziere
În contextul în care există posibilitatea ca facturile la energie să ajungă la consumatori cu întârziere din motive legate de adaptarea sistemului logistic al furnizorilor, se poate plăti în avans. Vicepreședintele ANRE a explicat cum se poate face acest lucru. 

În primul rând, Zoltan Nagy Bege și-a exprimat speranța că nu fi vorba de întârzieri de câteva luni, ci doar de câteva săptămâni. ”Nu cred că este atât de complicat pentru furnizori să nu reșească să adapteze softurile”, a spus oficialul ANRE într-o intervenție la Antena3. 

În ceea ce privește plata în avans, reprezentantul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei a explicat cum se poate face acest lucru dacă nu există o factură. 

Doar cine dorește 

"Nu este o obligație pentru un client, un consumator, să facă plăți în avans. Dacă dorește să facă această plată în avans, pe fiecare factură există un cont curent sau chiar mai multe conturi bancare la diverse bănci, unde foarte mulți plătesc online lună le lună în aceleași conturi pot fi achitate. 

Bineînțeles, trebuie specificat contul de client, numărul lor sau niște date prin care să poată să fie identificate.
Dacă plătesc mai mult decât facturile care vor veni, banii nu se pierd, se reportează, se iau în calcul la următoarele facturi. 

Până la urmă, dacă lucrurile se normalizează și furnizorii se adaptează la noua legislație, facturile la un moment dat vor veni lunar", a încheiat vicepreşedintele ANRE.

Veste pentru bucureșteni

Și pentru că suntem la capitolul facturi, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat cât vor plăti bucureștenii la iarnă pentru energia termică. El a precizat că prețul pe gigacalorie va fi menținut la 350 de lei. 

„De la 1 noiembrie o să avem noile prețuri pe care le va da ANRE, atât pentru producție, cât și pentru transport, distribuție, deci și pentru prețul final al gigacaloriei. Prețul total al gigacaloriei în momentul de față, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureștenii plătesc 350 și primăria 510. Acesta este raportul. De la 1 noiembrie o să avem alte prețuri. Eu mă aștept să nu fie mai mari. În orice caz, nu o să fie mai mari pentru cetățeni. Vom păstra acești 350 de lei și vreau să menționez că 350 este, totuși, prețul cel mai mic din România. Adică sunt localități care au 400, sunt localități care au 500, 450, 420. 350 e cel mai mic”, a spus Nicușor Dan la Europa FM.

Citește și Furnizorii de energie, avertisment privind facturile pe luna septembrie

Furnizorii vor întârzia emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al ACUE.

Ea a explicat că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor.

"Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările", a spus Dărăban. Citește mai departe AICI

Citește și Haosul facturilor la energie. Oficial ANRE: Consumatorii vor primi banii plătiți în plus

O veste bună anunțată de vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, care a precizat și când vor fi restituți banii plătiți în plus de români. 

Potrivit oficialului ANRE, în ”Ordonanța 27 există o prevedere care spune că după ce închidem anul 2022, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie – deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh – în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a insistat Zoltan Nagy-Bege. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe