Printre numeroasele schimbări fiscale și bugetare, Legea nr. 296/2023 aduce modificări semnificative în ceea ce privește regulile referitoare la plățile în numerar, stabilite inițial de Legea 70/2015 pentru consolidarea disciplinei financiare în operațiunile financiare în numerar. Data intrării în vigoare a acestor modificări este 11 noiembrie 2023.
Noua lege reduce limitele pentru plăți și încasări efectuate în numerar, astfel:
- Limita pentru încasări de la entitățile menționate anterior este redusă la 1.000 lei pe zi de la o singură persoană (comparativ cu plafonul anterior de 5.000 de lei);
- Încasările efectuate de magazinele tip cash and carry sunt limitate acum la 2.000 lei pe zi de la o persoană (anterior 10.000 de lei);
- Plățile către entitățile menționate sunt acum limitate la 1.000 lei pe persoană, dar nu mai mult de un total de 2.000 lei pe zi (în comparație cu plafonul anterior de 5.000 de lei pe persoană și 10.000 de lei pe zi);
- Plățile către magazinele tip cash and carry sunt acum limitate la un total de 2.000 lei pe zi (față de 10.000 de lei);
- Plățile din avansuri pentru decontare sunt acum limitate la 1.000 lei pe zi pentru fiecare persoană care a primit astfel de avansuri (anterior 5.000 de lei).
De asemenea, noua lege interzice fragmentarea plăților în numerar de la beneficiari pentru facturi cu o valoare mai mare de 1.000 lei (anterior 5.000 de lei) și 2.000 lei (anterior 10.000 de lei) pentru magazinele tip cash and carry. De asemenea, fragmentarea facturilor pentru bunuri sau servicii cu o valoare mai mare de 1.000 lei, respectiv 2.000 lei, este interzisă.
Operațiunile în numerar efectuate între companii și persoane fizice, reprezentând contravaloarea livrărilor sau achizițiilor de bunuri, prestări de servicii, dividende sau alte tranzacții, sunt limitate la 5.000 lei pe zi până la 31 decembrie 2024 și 2.500 lei începând cu 1 ianuarie 2025. Fragmentarea plăților pentru tranzacții de peste 5.000 lei până la 31 decembrie 2024 și 2.500 lei începând cu 1 ianuarie 2025 este interzisă.
De asemenea, conform unei noi adiții la Legea 70/2015, sumele în numerar deținute de companii la sfârșitul fiecărei zile nu vor putea depăși 50.000 lei. Totuși, această limită poate fi depășită cu sumele destinate plății salariilor și altor drepturi de personal sau alte operațiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de trei zile lucrătoare de la data plății acestora.
Nu sunt afectate plățile salariilor acordate în numerar, după ce guvernanții au adus o modificare legii.
Cine câștigă? Câștigă în primul rând băncile care vor încasa și mai mult prin taxele care se percep la plățile cu cardul dar și la orice tranzacție care se face prin bancă.
Cine pierde? Românii de rând cât și afacerile românești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...