Avertisment: Garniturile CFR ar putea rămâne pe loc din cauza unui posibil blackout
Una dintre companiile care...
"Trecem printr-o perioadă foarte critică din cauza ploilor care cad, aproape, zilnic. Culturile de legume aflate în aer liber sunt cele mai afectate din cauza solului mult prea îmbibat cu apă. Încercăm să recuperăm din recoltă, îndeosebi din culturile de ceapă, ridichi şi salată pentru a putea să le oferim spre comercializare. Culturile de seră şi solariu sunt protejate, însă fermierii din judeţ deţin cea mai mare parte de culturi în aer liber. (...) Agro-meteorologic, anul acesta e foarte ciudat; avem căderi de ploi mai zilnic, apoi perioade de alte câteva zile cu temperaturi ce ajung la aproape 30 de grade. Încercăm să facem faţă acestei provocări venite din partea naturii şi să aducem pe piaţă legume proaspete", a spus Daniel Tinc pentru Agerpres.
Acesta a mai subliniat că, în anii 2012 - 2019, legumicultorii au fost nevoiţi să investească masiv în instalaţii de irigare a culturilor pentru că precipitaţiile erau mai scăzute ca intensitate.
Citește și: RABLA pentru AUTO se simplifică. Ce modificări aduce AFM
"Din anul 2012, odată cu creşterea temperaturilor, legumicultorii au investit sume apreciabile în instalaţii şi echipamente de irigare a culturilor. E vorba de motopompe de apă, bazine pentru depozitarea apei în cazul culturilor situate la mare distanţă de orice sursă de apă, dar şi alte echipamente care să întreţină funcţionarea unor instalaţii. Legumicultura se poate face doar în condiţii optime, iar, fără apă pe temperaturi ridicate, culturile pot fi compromise total. Partea cea mai neaşteptată a venit din primăvara acestui an, când ploile au fost într-un ritm neaşteptat. Sigur, apa în sol e benefică, dar în cazul culturilor legumicole excesul de apă poate duce la distrugerea plantei, implicit a recoltelor", a mai precizat Daniel Tinc.
Vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a adăugat că preţul legumelor nu va fi influenţat de condiţiile agro-meteo.
Legumicultorii din judeţ îşi valorifică o bună parte din recoltă în cele cinci pieţe ale municipiului Baia Mare şi la târgul săptămânal organizat de Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Una dintre companiile care...
Persoanele fizice care au...
Parlamentul României urmează să...
Pe fondul tensiunilor...
Peste 14.000 de proiecte de...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Senatul dezbate la Comisia de...
Analistul Adrian Negrescu trage...
Guvernul prelungește cu cinci...
Într-o lume în care...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Acțiunile producătorilor...
O nouă scădere impresionantă a...
Este o listă întreagă de...
O încercare de a evita noile...
Președintele american Donald...
Dolarul și-a revenit ușor, deși incertitudinile legate...
Calendarul fiscal al lunii...
APCE (Asociaţia Prosumatorilor...
Industria farmaceutică amenință...
Banca Centrală Europeană se pregătește să reducă din nou...
Proiectele de acte normative...