AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Mult prea indulgente în fața exceselor turistice, autoritățile elene schimbă macazul și încearcă acum să impună respectarea regulilor și să prevină excesele. Ce anume vrea să prevină autoritățile? Privatizarea ilegală a întinderilor de nisip, un fenomen care a dobândit, se pare, o amploare alarmantă în Grecia și care a fost readus în atenția opiniei publice anul trecut de mișcarea pentru plaje libere lansată de locutorii din Insulele Ciclade.
Mobilizându-se, ministerul Economiei a luat măsuri pentru depistarea acestor acțiuni ilegale: controale neanunțate, verificări, drone care survolează locurile mai greu accesibile și care ascund plaje feerice, ferite de ochii lumii. Rezultatul acestor eforturi: au fost aplicate amenzi de peste 350.000 de euro în doar cinci zile.
„Peste 1.000 de plângeri din partea cetățenilor” în regiuni turistice precum insula ionică Corfu (nord-vest), Halkidiki (nord) sau chiar Attica – în jurul Atenei – au fost verificate, a anunțat ministerul. Majoritatea amenzilor au fost acordate pentru că șezlongurile și umbrelele de soare plătite ocupau prea mult spațiu pe plaje, potrivit aceleiași surse.
4 metri
În martie, guvernul a introdus noi reguli pentru închirierea plajelor, într-o țară care anul trecut a înregistrat un număr record de turiști străini. De acum înainte, umbrelele și șezlongurile trebuie să fie la cel puțin 4 metri distanță de mare și nu sunt permise închirieri pe plajele cu o lățime mai mică de 4 metri.
Trei plaje „au fost sigilate pentru că nu aveau contract de concesiune”, a adăugat Ministerul Economiei. Atena s-a echipat anul acesta cu drone pentru a monitoriza infracțiunile și a înființat o nouă aplicație numită „MyCoast”, care permite cetățenilor să raporteze infracțiunile observate. Grecii pot apela și la serviciile de carte funciară pentru a raporta ocuparea ilegală a plajelor.
Ciclade și Dodecanez la vedere
Toate aceste măsuri au fost luate după valul de proteste care a zguduit anul trecut această țara vizitată de 33 de milioane de turiști străini. Pornind de la insula Paros, în Ciclade (sud-est), așa-numita mișcare cetățenească „prosoape”, care cerea accesul liber la mare, a început să se manifeste pe plajele ocupate ilegal.
„Obiectivul nostru este să protejăm atât mediul, cât și dreptul cetățenilor de a avea acces liber la plajă și să păstrăm un produs turistic sănătos, dar și un antreprenoriatul corect”, a asigurat ministrul Economiei Kostis în comunicatul său de presă.
În zilele următoare, dronele vor survola insulele turistice din Ciclade și Dodecanez (sud-est) pentru a monitoriza eventualele încălcări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...