PNRR s-a transformat într-un dezastru pentru România. Daniel Zamfir: ”Ne dăm singuri la picioare”
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Senatorul Daniel Zamfir
Senatorul Daniel Zamfir
EXCLUSIV
Senatorul Daniel Zamfir a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre energie, despre criza energetică, despre situația din România în acest domeniu și a tras un puternic semnal de alarmă. 

Dincolo de contextul internațional, cred că acum a înțeles toată lumea contextul crizei energetice, la care s-a adăugat și această nenorocire cu invazia Ucrianei care, fără îndoială, a scos în evidență un lucru rău, și anume dependența Uniunii Europene de gazul rusesc și nu numai. Iar noi, România suntem într-o situație foarte proastă pe care ne-am creat-o singuri. Absolut singuri. Pentru că, la un moment dat, acum vreun an și jumătate, noi ne-am angajat să facem acel PNRR, un plan de la care toată lumea avea mari așteptări și era firesc să avem. Practic, era acel pas înainte uriaș pe care urma să-l facem datorită acestor bani absorbiți. Eu o să mă opresc doar la capitolul energie și am să vă spun de ce ne dăm singuri la picioare, iar acest PNRR s-a transformat din ceea ce trebuia să fie într-un dezastru pentru România. Și nu mă feresc de cuvinte. Pentru că în acest PNRR, ministrul Energiei, cel actual, dar și cel trecut, pentru că este din 2019, s-a angajat să închidă anumite capacități de producție, toate pe cărbune, înlocuindu-le cu cele pe gaz”, a explicat cum stau lucrurile senatorul Daniel Zamfir. 

România era într-o situație foarte bună 

”La începutul anului 2020, totul părea în regulă. Părea, deși nu era în regulă. Acum, după criza din Ucraina, lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură. Ați văzut și poziția Comisiei Europene, care a pus între paranteze celebrul grean deal, adică trecerea energiei electrice de pe cărbune și de pe combustibili fosili, în general, către energie verde, și au creat un nou mecanism, care înseamnă, practic, să-ți reduci dependența de Rusia. Să produci la tine în țară energie electrică suficientă încât să-ți acoperi consumul propriu și, dacă este posibil, să și exporți în zonă. 

România era într-o situație foarte bună: noi aveam, cu capacitățile de care dispune, cărbune, eolian (deși avem capacitate mare instalată, noi nu producem foarte mult pe eolian, pentru că ”asta e viața”). Da, la eolian depindem de Dumnezeu, la fel ca și la hidro, unde avem o capacitate importantă, depindem tot de Dumnezeu. La solar, la fel. Ceea ce depinde de noi, în primul și în primul rând, înseamnă capacitatea pe cărbune, iar acolo trebuie să muncim, să scoatem cărbune, să-l punem pe foc, nuclearul unde trebuie să continuăm investiția și, în urma acordului semnat cu Statele Unite, să aducem acele mini-centrale nucleare și, bineînețeles, să creștem capacitățile pe gaze. Războiul din Ucraina a dat peste cap planurile domnului Popescu, deoarece el avea un plan care, după cum constat acum, nu era ceea ce trebuia României.

Pe mine asta mă supără

Pentru că dincolo de rapiditatea cu care scoatem din sistemul energetic național capacități importante pe cărbune (...) pe mine asta mă supără, plecând de la strategia energetică”, a spus politicianul, subliniind că marea întrebare este ”ce punem în locul” acelor capacități care au fost eliminate... Urmărește în continuare dialogul dintre senatorul Daniel Zamfir și jurnalistul Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...


pixel