Un român din doi se teme de cutremur. Ce face pentru asta

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mai mult de jumătate dintre români se tem de cutremure şi inundaţii, iar în acest context un român din doi susţine că este interesat de riscurile acoperite prin poliţa de asigurare pentru locuinţă, arată un studiu asupra percepţiei şi preferinţelor consumatorilor privind asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe realizat pentru Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) de către IRES - Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie. 

Pe fondul acestei percepţii, cercetarea relevă faptul că 56% dintre români se tem de cutremure, 54% de incendii, 46% de furtuni şi vijelii, 34% de inundaţii şi 21% de alunecări de teren. În acelaşi timp, 29% dintre români se tem de furtul bunurilor din locuinţă.

Potrivit rezultatelor studiului IRES, 50% dintre români sunt interesaţi de riscurile acoperite prin poliţa de asigurare, iar pentru unu din trei români este importantă reputaţia societăţii de asigurare care furnizează serviciul. Pe de altă parte, preţul unei poliţe este un criteriu important pentru 38% dintre români, iar riscurile suplimentare acoperite sunt importante pentru 24% dintre consumatori.

Totodată, doi din trei români declară că motivul pentru care nu îşi asigură locuinţa printr-o poliţă obligatorie împotriva dezastrelor naturale este lipsa banilor. Alte motive menţionate sunt: lipsa de informare (28%) şi neconştientizarea consecinţelor riscului (21%), în timp ce 20% dintre români declară că nu sunt interesaţi de asigurări.

Studiul arată şi faptul că patru din cinci români consideră că preţul asigurării obligatorii pentru locuinţe este 'potrivit'. UNSAR precizează că o poliţă obligatorie PAD costă 10 euro sau 20 euro pe an, in funcţie de materialele din care este construită locuinţa, suma asigurată fiind 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Conform cercetării, persoanele de gen feminin, cu vârsta cuprinsă între 36 şi 50 de ani, cu studii medii sau superioare, sunt interesate în mai mare măsură de asigurările pentru locuinţe.

În ceea ce priveşte sursele de informare cu privire la asigurări, românii declară că se informează de la televiziune (50%), de pe internet (35%), direct de la societăţile de asigurare (25%), de la prieteni (16%) şi familie (13%), dar şi de la radio sau din presa scrisă (7%).

Studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de către IRES, în perioada 14 - 20 iunie 2018, pe un eşantion de 1.248 de persoane şi are o rată de eroare maximă de +/-2,8%.

Înfiinţată în anul 1994, UNSAR reprezintă 20 de companii de profil, cu o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări. Din 2007, Uniunea este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor europeni - Insurance Europe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel