Polițele RCA. Din toamnă, se modifică regulile asigurărilor auto

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
RAR introduce serviciul prin care clienții pot primi acasă Cartea de Identitate a Vehiculului
RAR introduce serviciul prin care clienții pot primi acasă Cartea de Identitate a Vehiculului
Modificările preconizate vin să alinieze legislația națională din domeniu cu cea europeană. 

În acest scop, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis modificarea, printr-un act normativ, a normelor privind asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). 

Astfel, poate una dintre cele mai importante modificări stabilite de ASF la legislația asigurărilor prin Norma nr. 18/2022 și care se va aplica din 8 septembrie 2022, vizează abrograrea paragrafului din Norma ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România ce stabilește posibilitatea de a deține o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul României.

„În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau legale, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit polița RCA cu valabilitate pe teritoriul României și stabilesc tariful de primă luând în considerare riscurile aferente”, stabilește, mai exact, textul din legislație ce urmează să fie eliminat din toamnă.

Pe de altă parte, din Norma ASF nr. 20/2017 se va elimina în curând prevederea care stabilește acum că “sistemul de corectare a tarifului de primă va permite acordarea unor reduceri persoanelor cu deficiențe locomotorii”.

Citește și Transportatorii se revoltă împotriva modificărilor fiscale

Citește și Record istoric pe piața asigurărilor din România

Citește și Constatarea amiabilă a accidentului. Modificare importantă

În plus, noua normă de la ASF modifică și prevederi din legislația privind asigurările ce-i privesc pe asigurători. Concret, asigurătorii RCA nu vor mai fi obligați, așa cum se-ntâmplă în prezent, să notifice ASF cu privire la intenția de modificare a tarifelor de primă cu cel puțin 60 de zile înainte de perioada în care acestea pot fi practicate.

De asemenea, tarifele de primă practicate vor fi certificate de către un actuar (specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare) avizat de către ASF, în baza unui raport scris transmis asigurătorului RCA, în care acesta atestă faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

În prezent, legislația din domeniu prevede că, în cazul modificării tarifelor de primă RCA, asigurătorii RCA transmit ASF, cel târziu cu 30 de zile înainte de începerea perioadei în care acestea pot fi practicate, un raport întocmit de către un actuar avizat, care certifică faptul că tarifele au fost calculate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, amintește Avocatnet.

Potrivit referatului de aprobare ce a însoțit norma în forma de proiect, aceasta “are în vedere abrogarea sau modificarea prevederilor acestui act normativ (Norma ASF nr. 20/2017 – n. red.) ce nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și/ sau fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4.075”.

Apoi, Norma ASF nr. 18/2022 stabilește că formularul de constatare amiabilă necesar în cazul unui accident rutier fără victime, în care sunt implicate cel mult două mașini, va putea fi completat, începând cu 15 octombrie, și electronic, nu doar pe hârtie, ca în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel