Politica de coeziune 2021–2027: România are de gestionat 44 miliarde de euro pentru investiții strategice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Marcel Boloș
Marcel Boloș
Guvernul interimar accelerează absorbția fondurilor europene din politica de coeziune, vizând investiții majore în infrastructură și dezvoltare regională, conform declaraților ministrului Fondurilor Europene după ședința de guvern de azi, 22 mai a.c.

România are alocat, prin politica de coeziune aferentă perioadei de programare 2021–2027, un buget total de 44 de miliarde de euro, format din 30 de miliarde fonduri europene și 14 miliarde euro cofinanțare națională. Declarația a fost făcută de ministrul Marcel Boloș, care a subliniat că aceste sume sunt complementare cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar constituie, în sine, o sursă crucială de investiții în economie.

Potrivit ministrului, aceste fonduri trebuie absorbite până la 31 decembrie 2029, iar obiectivul Guvernului este ca fiecare euro să fie utilizat pentru dezvoltarea strategică a României. Investițiile vizează, în principal, proiecte mari de infrastructură – autostrăzi, căi ferate, dezvoltare urbană și regională. Pentru perioada imediat următoare, Guvernul a pregătit aplicații de plată în valoare de 1,8 miliarde de euro care au fost deja transmise Comisiei Europene sau urmează să fie trimise până la finalul lunii mai.

„Facem un pas important atât în ceea ce privește implementarea investițiilor, dar și absorbția banilor europeni, care a rămas o prioritate pentru Guvernul interimar și pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României pe termen lung”, a afirmat Marcel Boloș.

Ministrul a indicat că, în luna iulie, este planificată transmiterea unei noi serii de aplicații de plată, în valoare estimată de 1,5 miliarde de euro. Ritmul de trimitere și încasare a banilor europeni este crucial nu doar pentru atingerea țintelor financiare, ci și pentru stabilitatea bugetară generală a țării, în contextul constrângerilor actuale legate de deficitul bugetar.

Gradul de absorbție curent al fondurilor din politica de coeziune se află la 9,4%, ceea ce marchează, potrivit ministrului, intrarea într-o „etapă de normalitate”, având în vedere ciclul lung de implementare al proiectelor europene.

Marcel Boloș a avertizat că România nu mai are timp de pierdut: toate structurile implicate – autorități de management, beneficiari, coordonatori de reforme – trebuie să se mobilizeze pentru a nu pierde această oportunitate istorică de finanțare. Într-un moment în care alte surse de finanțare sunt scumpe sau incerte, fondurile de coeziune rămân pilonul central al politicii de dezvoltare economică națională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel