Polonezii au evaluat starea de sănătate a ”zeului ucrainean al războiului”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Concluzia experților polonezi nu este tocmai favorabilă
Concluzia experților polonezi nu este tocmai favorabilă
Starea "zeului războiului" din Ucraina - artileria - lasă mult de dorit, este concluzia la care au ajuns experții publicației militare poloneze Defence24.

"Din păcate, starea echipamentelor de artilerie aflate la dispoziția armatei ucrainene nu este probabil cea mai bună în acest moment", a precizat publicația.

Autorii materialului din Defence24 enumeră, dintre neajunsurile observate de ei, condițiile precare de depozitare, întreținere și reparare a unităților de artilerie, ceea ce duce la degradarea rapidă a echipamentului. Se precizează că, după prăbușirea URSS, Ucraina a primit unul dintre cele mai mari și mai puternice arsenale de artilerie din lume, din care o mare parte a fost vândută.

Publicația afirmă că autoritățile de la Kiev nu cumpără piese de artilerie moderne din țările occidentale și nu a organizat producția în masă a acestora în țară, preferând să cumpere aproape exclusiv echipamente la mâna a doua din țările europene.

"În prezent, numărul tuturor sistemelor de artilerie din Ucraina poate fi estimat la aproximativ 1.950 de tunuri și obuziere, 500 de mortiere și 500 de lansatoare de rachete cu lansare multiplă. Aceasta este încă o moștenire uriașă a armatei sovietice. Este foarte dificil de estimat cât de mult din acest echipament este utilizabil din punct de vedere tehnic", a scris publicația.

În ceea ce privește Polonia, aceeași publicație precizează că Varșovia va trimite tancurile Abrams cumpărate din Statele Unite la granița de est a țării, livrările urmând să înceapă încă din 2022. Astfel, Polonia intenționează să se apere împotriva "agresiunii Kremlinului", a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak.

Citește și Armata Turciei. Din ce este format arsenalul militar al Ankarei

Polonia va primi tancuri M1A2 Abrams în versiunea modificată SEPv3, care vor intra în dotarea a patru patru batalioane. Varșovia a cheltuit 23 de miliarde de dolari pentru achiziționarea tancurilor, aproape dublu față de bugetul său de apărare pentru tot anul 2021. Suma include plata pentru livrarea vehiculelor din SUA și instruirea corespunzătoare a militarilor care vor manevra aceste mașini de război. Jurnaliștii polonezi au lăudat acțiunea autorităților de a cumpăra armament american. Potrivit acestora, contractul este "afacerea secolului".

Tancurile Abrams au fost îmbunătățite încă de la sfârșitul anilor '90. Prima versiune a vehiculului blindat SEPv1 avea un blindaj frontal puternic, un vizor cu termoviziune și noi sisteme de comunicații. Următoarea versiune a tancului, SEPv2, a avut un bloc de alimentare și un sistem îmbunătățit de control al focului. M1A2 SEPv3 a fost prezentat pentru prima dată în 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel