Polonia a dezvoltat un canal care ocolește apele teritoriale ale Rusiei
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Președintele Poloniei, Andrzej Duda
Polonia a inaugurat sâmbătă un canal care îi permite să ajungă la portul său Elbag de la Marea Baltică, fără să treacă prin apele teritoriale ruseşti, relatează AFP.

Până în prezent pentru a ajunge în largul mării, navele care părăseau Elblag trebuiau să ocolească o peninsulă aparţinând în parte Poloniei şi în parte Rusiei şi să-i ceară autorizaţie de cerere acesteia din urmă, ceea ce Varşovia a dorit să evite.

"Este vorba de a deschide această cale pentru a nu trebui să mai cerem acordul unei ţări care nu ne este prietenoasă", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei ceremonii inaugurale a canalului, amintind contextul invaziei ruse în Ucraina vecină.

Polonia, ţară membră a UE şi NATO, susţine ferm Kievul.

Accesibilă pentru moment doar navelor mici, calea fluvială deschisă prin acest canal ar trebui să permită în final să ajungă la Elblag, situat la distanţa de 25 km, navelor cu lungimea de până la 100 de metri, largi de 20 de metri şi cu pescajul de 4,5 metri, potrivit Ministerului polonez al Infrastructurilor.

Lucrări de dragare şi de dezvoltare a diverselor infrastructuri de transport urmează să fie terminate până în septembrie 2023, costul total al proiectului fiind estimat la circa două miliarde de zloţi (420 de milioane de euro).

Proiectul a suscitat o controversă în special între susţinătorii noii căi de acces la Marea Baltică şi ecologişti care evocă riscuri pentru fauna şi flora care ar putea fi afectate de evoluţia salinităţii apei din deltă.

Citește și Polonia ar putea îngheţa anul viitor preţurile la electricitate pentru gospodării

Polonia intenţionează să îngheţe anul viitor preţurile la electricitate la actualul nivel, pentru gospodăriile care consumă mai puţină energie, Guvernul căutând modalităţi de a atenua efectul majorării inflaţiei asupra consumatorilor, transmite Reuters

În august, rata anuală a inflaţiei în Polonia s-a situat la 16,1%, cel mai ridicat nivel din peste două decenii.

"Luăm măsuri pentru a ne asigura că electricitatea pentru fiecare familie, pentru o gospodărie care consumă până la 2.000 kilowaţi-oră (kWh), este la un preţ fix, de fapt la cel actual", a anunţat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia.

Acesta a adăugat: "Dacă cineva îşi reduce consumul cu cel puţin 10%, comparativ cu anul precedent, va primi un discount suplimentar".

Kaczynski a explicat că decizia va avea ca rezultat menţinerea preţurilor stabile pentru aproximativ două treimi gospodăriile poloneze, urmând ca o serie de măsuri în domeniul energiei să fie prezentate săptămâna acesta de premierul Mateusz Morawiecki.

Citește și Soluții de criză. Polonezii pedalează pentru a alimenta un cinematograf în aer liber

"Învățăm să funcționăm într-o lume nouă", a declarat el pentru Reuters în timp ce pedala pe o bicicletă statică, cu ochii lipiți de un ecran pe care scria de câtă energie este nevoie pentru proiectarea unui film în parcul central Pole Mokotowskie din Varșovia.

"Este important să găsim o modalitate de a continua să ajutăm planeta noastră”, a spus Marek. El s-a numărat printre zecile de polonezi veniți să viziona "Knives Out" și să pedaleze. Un rând de biciclete a fost instalat în spatele unor scaune pliante așezate în fața unui ecran mare, într-o noapte senină de vară din capitala poloneză.

Bicicletele au fost conectate la un generator care trebuia să furnizeze cel puțin 50% din energia necesară pentru proiecția filmului. Inițiativa face parte dintr-o serie de evenimente organizate de compania de servicii Impel, care s-a deplasat, în această vară, prin mai multe orașe poloneze, organizând întâlniri și prezetând diferite idei pentru o viață mai ecologică, dar cu tot confortul necesar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...


pixel