Conform acordului, despre care Kievul a declarat că a fost încheiat cu Lituania și Polonia, mărfurile agricole ucrainene destinate expedierii în diferitele părți ale lumii de la Klaipeda nu vor mai fi supuse controalelor sanitar-veterinare atunci când intră în Polonia pentru a tranzita țara, informează Reuters.
În schimb, controalele obligatorii, care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare, vor fi efectuate la Klaipeda, care se află la Marea Baltică, a precizat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-o declarație.
"Acest lucru va accelera tranzitul pe teritoriul Poloniei", a declarat ministrul agriculturii Mykola Solsky, citat în comunicat, după discuții cu miniștrii polonez și lituanian, Robert Telus și Kyastutis Navickas.
"Robert Telus și Kyastutis Navickas au menționat că guvernele lor susțin un astfel de mecanism de control și îl consideră un pas constructiv", se arată în declarație.
În timp ce acordul este menit să accelereze exporturile de cereale ucrainene, acesta nu va pune capăt căutării de către Kiev a unor rute alternative de export de când porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate în urma invaziei a Rusiei de anul trecut.
Relațiile cu Varșovia s-au deteriorat, de asemenea, de când aceasta a interzis importurile de cereale ucrainene, invocând necesitatea de a-și proteja proprii fermieri, deși permite în continuare tranzitul de mărfuri ucrainene în drum spre alte țări.
Ucraina încearcă în continuare să obțină un acord cu Varșovia în disputa privind restricțiile la import, impuse de guvernul polonez înainte de alegerile parlamentare din 15 octombrie.
Polonia și alte țări din Europa de Est nu sunt de obicei piețe mari pentru transporturile de cereale ucrainene, dar livrările către aceste țări au crescut semnificativ de când blocada din timpul războiului a porturilor ucrainene de la Marea Neagră a privat Kievul de piețele tradiționale din Africa, Asia și Orientul Mijlociu.
Volumul livrărilor de alimente ucrainene către piețele externe în septembrie a scăzut cu 3% față de august, a declarat marți asociația de afaceri UCAB.
Aceasta a precizat că exporturile de cereale au scăzut cu 10% luna trecută, la 2,1 milioane de tone, în timp ce livrările de uleiuri vegetale au scăzut cu 13%, la 479.900 de tone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...