Polonia nu vrea să audă de euro. Ținta este Germania

Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski
Liderul conservatorilor naţionalişti la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a somat miercuri opoziţia parlamentară să refuze trecerea la moneda euro atâta timp cât această ţară nu va ajunge din urmă Germania din punct de vedere economic, relatează AFP. Când a aderat la UE în 2004, Polonia s-a angajat să adopte moneda unică, dar nu a fost stabilit niciun termen în acest sens.

"Ideea este ca toate formaţiunile, printre care şi a noastră, să dea garanţii că Polonia nu va trece la euro înainte de a atinge nivelul economic al ţărilor aflate la vest de frontierele noastre. Reperul nostru este înainte de toate Germania", prima putere economică europeană, a afirmat Kaczynski într-o declaraţie filmată, făcută la sediul partidului său, Lege şi Justiţie (PiS).

Liderul PiS care, fără a ocupa niciun post instituţional, este considerat iniţiatorul tuturor deciziilor importante ale guvernului, a introdus această temă a euro în campania pentru alegerile europene, în condiţiile în care înainte subiectul era aproape absent din dezbaterea publică.

"Împreună, trebuie să asigurăm securitatea şi continuarea dezvoltării dinamice a Poloniei. Într-o chestiune atât de importantă ca viitorul zlotului polonez trebuie să facem o declaraţie fără ambiguitate. Viitorul Poloniei şi al cetăţenilor săi o impune", se menţionează în textul pe care care Kaczynski susţine că l-a semnat.

Citește și: Încă o țară în afara Uniunii Europene. Temă de campanie

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de tabloidul Super Express, 65% dintre polonezi afirmă că sunt împotriva introducerii monedei europene, în timp ce 35% susţin aderarea la zona euro. Peste 80% dintre polonezi se declară totuşi satisfăcuţi de apartenenţa ţării lor la UE, potrivit mai multor sondaje.

Jaroslaw Kaczynski se află printre figurile europene care militează pentru o agendă de reforme în care primează suveranitatea statelor membre în detrimentul curentului federalist. Aflat la putere de aproape 4 ani, guvernul PiS a provocat tensiuni cu UE printr-o serie de reforme judiciare interpretate de Bruxelles ca o ameninţare pentru independenţa justiţiei şi a statului de drept.

Sondajele dau PiS drept câştigător al scrutinului european, la mică distanţă de Coaliţia europeană, care are în centrul său formaţiunea de opoziţie centristă Platforma Civică (PO) şi care agită spectrul unei ieşiri a Poloniei din UE în caz de menţinere a conservatorilor la putere. PiS respinge aceste acuzaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel