Polonia nu vrea să audă de euro. Ținta este Germania
Autor: Costin Spoială
Data actualizării:
Data publicării:
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski
Liderul conservatorilor naţionalişti la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a somat miercuri opoziţia parlamentară să refuze trecerea la moneda euro atâta timp cât această ţară nu va ajunge din urmă Germania din punct de vedere economic, relatează AFP. Când a aderat la UE în 2004, Polonia s-a angajat să adopte moneda unică, dar nu a fost stabilit niciun termen în acest sens.

"Ideea este ca toate formaţiunile, printre care şi a noastră, să dea garanţii că Polonia nu va trece la euro înainte de a atinge nivelul economic al ţărilor aflate la vest de frontierele noastre. Reperul nostru este înainte de toate Germania", prima putere economică europeană, a afirmat Kaczynski într-o declaraţie filmată, făcută la sediul partidului său, Lege şi Justiţie (PiS).

Liderul PiS care, fără a ocupa niciun post instituţional, este considerat iniţiatorul tuturor deciziilor importante ale guvernului, a introdus această temă a euro în campania pentru alegerile europene, în condiţiile în care înainte subiectul era aproape absent din dezbaterea publică.

"Împreună, trebuie să asigurăm securitatea şi continuarea dezvoltării dinamice a Poloniei. Într-o chestiune atât de importantă ca viitorul zlotului polonez trebuie să facem o declaraţie fără ambiguitate. Viitorul Poloniei şi al cetăţenilor săi o impune", se menţionează în textul pe care care Kaczynski susţine că l-a semnat.

Citește și: Încă o țară în afara Uniunii Europene. Temă de campanie

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de tabloidul Super Express, 65% dintre polonezi afirmă că sunt împotriva introducerii monedei europene, în timp ce 35% susţin aderarea la zona euro. Peste 80% dintre polonezi se declară totuşi satisfăcuţi de apartenenţa ţării lor la UE, potrivit mai multor sondaje.

Jaroslaw Kaczynski se află printre figurile europene care militează pentru o agendă de reforme în care primează suveranitatea statelor membre în detrimentul curentului federalist. Aflat la putere de aproape 4 ani, guvernul PiS a provocat tensiuni cu UE printr-o serie de reforme judiciare interpretate de Bruxelles ca o ameninţare pentru independenţa justiţiei şi a statului de drept.

Sondajele dau PiS drept câştigător al scrutinului european, la mică distanţă de Coaliţia europeană, care are în centrul său formaţiunea de opoziţie centristă Platforma Civică (PO) şi care agită spectrul unei ieşiri a Poloniei din UE în caz de menţinere a conservatorilor la putere. PiS respinge aceste acuzaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel