De asemenea, Tadeusz Koscinski a făcut un apel către Uniunea Europeană să analizeze modalităţile prin care pot fi strânşi bani pentru combatere coronavirusului în afara bugetelor naţionale şi cum pot fi utilizate resursele UE în acelaşi scop.
"Nu credem că rectificarea bugetară este o chestiune urgentă. Bugetul adoptat de parlament este unul echilibrat, avem o datorie redusă şi ne-am asigurat aproximativ 90% din necesarul de împrumuturi pentru acest an", a spus ministrul polonez de Finanţe.
Austria a decis să tripleze fondurile pentru protejarea locurilor de muncă
Parlamentul de la Varşovia a aprobat un buget pe 2020 care prevede un deficit zero. Cu toate acestea, eforturile pentru combaterea pandemiei de coronavirusului au forţat autorităţile publice să aloce fonduri pentru lupta cu virusul şi a ajuta firmele şi cetăţenii, încetinind economia.
"Cu toate acestea, mă aştept ca în următoarele două trei luni bugetul să fie rectificat şi atunci va fi luată o decizie cu privire la cât de mare va fi deficitul bugetar" a spus Tadeusz Koscinski. "Se pune întrebarea dacă este posibil să decidem imediat cu privire la un deficit mare? Şi ce se întâmplă dacă revenirea din criză va fi una în formă de L, mai degrabă decât una în formă de U? În acest caz, nu putem să ne folosim toată muniţia deodată", a apreciat ministrul polonez de Finanţe.
Tadeusz Koscinski a recunoscut că este posibil ca Polonia să intre în recesiune în acest an, dezvăluind că Guvernul de la Varşovia pregăteşte un al doilea "scut de măsuri anticriză", care prevede noi ajutoare pentru firmele mici şi mijlocii.
De asemenea, Koscinski a spus că Polonia sprijină eforturile Uniunii Europene destinate combaterii pandemiei dar a avertizat că povara finanţării nu ar trebui să cadă pe bugetele naţionale. Oficialul polonez a adăugat că există deja unele idei cu privire la modul în care pot fi utilizate resursele proprii ale UE, apreciind că acestea ar trebui utilizate în primul rând.
"De exemplu o taxă pe tranzacţiile financiare, sau o taxă digitală. Trebuie să ne bazăm în primul rând pe aceşti bani şi abia apoi să neîndreptăm spre resursele statelor", a spus Koscinski, care a prezentat aceste propuneri într-o scrisoare trimisă instituţiilor europene. "Acelaşi lucru este valabil pentru paradisurile fiscale. Foarte mulţi bani sunt transferaţi în afara ţării şi merg spre paradisuri fiscale. Aceşti bani ar trebui să rămână în interiorul ţării şi să fie utilizate pentru a combate efectele coronavirusului, inclusiv să ajute afacerile de familie", a adăugat ministerul polonez de Finanţe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...