Polonia se reorientează spre NUCLEAR și construiește ȘASE reactoare. Contractul, semnat cu Westinghouse

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Proiectul este implementat de 200 de angajați ai filialei Westinghouse din Polonia, împreună cu 10 contractori polonezi.

Compania americană Westinghouse Electric a semnat, la Gdansk, un memorandum de înțelegere care prevede construcția a șase reactoare nucleare  de tip AP1000, în proiect fiind cooptate și zece companii poloneze.

Acordul prevede, de asemenea, opțiunea de a construi centrale nucleare și în alte state din Europa Centrală și de Est, relatează Businesswire .

”Westinghouse are o mare oportunitate de a ajuta Polonia să-și atingă obiectivele energetice prin investiții interne în tehnologia nucleară”, a declarat președintele Westinghouse Polonia, Myroslav Kowalik. El a mai declarat că sunt pregătiți să ofere părții poloneze cele mai bune tehnologii care vor ajuta la prevenirea schimbărilor climatice și la satisfacerea nevoilor de electricitate ale economiei poloneze.

Reprezentanții Westinghouse au mai adăugat că în proiect vor fi cooptate și 10 companii poloneze, atât din domeniul tehnologiei, cât și din cel al construcțiilor, precum și producători de structuri din oțel, generatoare electrice sau macarale industriale.

Proiectul din Polonia vine în contextul în care Germania va închide jumătate dintre centralele sale nucleare din cauza deciziei clasei politice de la Berlin de a abandona energia nucleară, considerată a fi periculoasă pentru mediu.

Totodată, nemții au în plan să elimine energia bazată pe producția de cărbune. Astfel, toate centralele germane pe cărbune vor fi închise până în 2038, în conformitate cu programul țări de abandonare totală a utilizării cărbunelui în scop energetic.

Sistemul produce 1.117 MW

Sistemul AP1000, dezvoltat de compania Westinghouse este un reactor cu apă sub presiune, iar americanii spun că proiectul permite o utilizare îmbunătățită din punct de vedere al siguranței nucleare pasive și are multe caracteristici menite să reducă costurile de exploatare. Potrivit specificațiilor tehnice, AP1000 este un reactor cu apă sub presiune cu două bucle de răcire, care produce o putere netă de 1.117  MW.

La acest moment sunt conectate la rețea 4 reactoare AP1000, construite pentru Centrala Nucleară Sanmen din Zhejiang și pentru Centrala Nucleară Haiyang din Shandong, în timp ce mai multe unități sunt încă în faza de construcție, pentru centrale din Statele Unite sau din Estul Europei.

Citește și: China devine a treia țară care dezvoltă un reactor nuclear plutitor

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

De ce mediul de afaceri din România este dominat de bătrâni

- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Dragoș Anastasiu
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
Bani

Care a fost cea mai mare pensie specială plătită în iunie?

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...

BVB/ FOTO: Facebook
Palatul Victoria
Pepco
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik

pixel