Poluarea cu dioxid de carbon va atinge un nivel record anul acesta

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com
Poluarea cu CO2 va atinge un nou record în 2023. 

Emisiile globale de dioxid de carbon, provenind în principal din arderea combustibililor fosili și contribuind la încălzirea globală, sunt prognozate să crească cu aproximativ 1% în 2023, conform unui studiu preliminar realizat de oamenii de știință și raportat de AFP marți.

Pentru a atinge obiectivele umanității de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproape jumătate în acest deceniu și a limita astfel impactul devastator asupra climei, emisiile globale ar fi trebuit să scadă cu aproximativ 5% în acest an, a afirmat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia, într-un interviu acordat AFP.

În schimb, emisiile continuă să crească: estimările lui Peters arată că, doar în 2023, acestea ar putea crește cu 0,5 - 1,5%.

Cercetătorul a subliniat că este foarte puțin probabil ca emisiile să scadă. Aceste date preliminare arată cât de dificil va fi să reducem emisiile suficient de rapid pentru a atinge cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris, care vizează limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Depășirea acestui prag ar putea declanșa schimbări periculoase în sistemul climatic, conform avertismentelor oamenilor de știință.

Peters a subliniat că în fiecare an emisiile continuă să crească, ceea ce face și mai dificilă realizarea obiectivelor stabilite în Acordul de la Paris.

Studiul complet urmează să fie publicat în luna decembrie, în timpul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP28) care va avea loc în Emiratele Arabe Unite, unde liderii mondiali se vor întruni.

La începutul acestui an, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a anunțat că, pentru prima dată, cererea globală de petrol, gaze și cărbune va atinge un nivel maxim în acest deceniu, datorită creșterii semnificative a tehnologiilor de energie mai puțin poluante și a vehiculelor electrice. Cu toate acestea, AIE a avertizat cu privire la impactul negativ al creșterii investițiilor în combustibilii fosili și a emisiilor încă ridicate în contextul redresării economice post-COVID-19 și a crizei energetice cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Peters a remarcat că în 2015, comunitatea științifică spera că emisiile ar putea atinge un vârf la acel moment, iar același lucru s-a întâmplat din nou în timpul pandemiei, când speranțele au fost legate de anul 2019. Totuși, emisiile continuă să crească, cu un nou vârf în 2022 și un altul așteptat în 2023.

El a subliniat că există o preocupare că, deși s-a făcut progres în dezvoltarea surselor de energie curată, nu s-a reușit să renunțăm la combustibilii fosili, care reprezintă cealaltă jumătate a ecuației necesare pentru a combate schimbările climatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
Bună dimineața!
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri

pixel