Ministrul Energiei: O să avem o scădere a preţului la pompa de benzină şi de motorină

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
omânia nu va fi afectată pe termen scurt de scăderea dramatică a preţului petrolului de pe pieţele americane
omânia nu va fi afectată pe termen scurt de scăderea dramatică a preţului petrolului de pe pieţele americane
România nu va fi afectată pe termen scurt de scăderea dramatică a preţului petrolului de pe pieţele americane, iar pe fondul unul declin al cotaţiei barilului Brent în Europa, vom avea o scădere a preţului la pompă al benzinei şi motorinei, a declarat, marţi, la Digi 24, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"România, ca şi Europa, este legată de cotaţia Brent a petrolului, iar acolo preţul petrolului e în jur de 25 de dolari. Mai mult, după părerea mea, România nu va fi afectată pe termen scurt de această scădere dramatică de pe pieţele americane din două motive: o dată că suntem conectaţi la piaţa Brent care are o cotaţie de 25 de dolari, cât de cât normală şi reală în acest moment, iar în al doilea rând România este importator net de petrol. Într-un an cu o economie care funcţionează în mod normal, România consumă în jur de 11 milioane de barili de petrol, din care 4 milioane sunt asiguraţi de producţia internă. Practic, importăm cam în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern. Producţia internă a României se menţine la acelaşi nivel constant de 4 milioane de barili anual. Deci, nu există risc ca să avem posibilitatea închiderilor de sonde pentru faptul că nu mai avem unde pune producţia de petrol, cum se întâmplă în acest moment în America", a spus Popescu.

Ministrul de resort a menţionat, în acest context, că o scădere a preţului carburanţilor la pompă va reprezenta un lucru pozitiv pentru populaţie.

Ce se întâmplă cu România după scăderea drastică a preţului petrolului din SUA

"Ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, pe o scădere în continuare a cotaţiei barilului Brent în Europa, este să avem o scădere a preţului la pompă al benzinei şi motorinei, ceea ce pentru populaţie poate fi un lucru pozitiv, dar din punctul meu de vedere îmi arată că economia este în continuare în descreştere şi consumul scade. În condiţiile în care preţul Brent va scădea, va scădea şi cotaţia la staţiile de carburanţi din România. Guvernul a adoptat o Ordonanţă săptămâna trecută prin care acordăm o derogare producătorilor de carburanţi de la procentele de amestec de carburant bio în benzină şi motorină. Pe perioada stării de urgenţă, practic se pot introduce motivat şi cu aprobarea Ministerului Economiei şi procente mai mici de biocarburant în benzină şi motorină şi asta va duce la o destocare a capacităţilor din rafinării. Există posibilitatea ca şi cotaţia Brent să scadă, dar nu într-un ritm dramatic de acest fel", a afirmat oficialul.

Acesta a explicat că peste Ocean a fost ales "răul cel mai mic", în sensul stocării ţiţeiului în detrimentul închiderii sondelor ce necesita apoi un cost ridicat de redeschidere şi stabilizare a producţiei.

"În America s-a întâmplat un fenomen destul de ciudat: sunt foarte mulţi producători independenţi de ţiţei, iar aceştia au intrat cu producţia în vânzările pentru luna mai. Dacă vă uitaţi pe cotaţiile aferente vânzărilor din iunie, acolo sunt în jur de 20 de dolari pe baril, iar fiind foarte multă ofertă de ţiţei, nemaiexistând spaţiu de depozitare, a fost închiriată flotă pentru stocarea ţiţeiului, conductele sunt pline, rezervele americane se vor umple după anunţul preşedintelui american de achiziţie pentru rezerva Statelor Unite. A apărut această posibilitate care se poate traduce astfel: decât să opresc producţia, decât să închid sondele şi să am costuri foarte mari cu redeschiderea lor şi stabilizarea din nou a producţiei, mai bine fac orice ca să scap, te şi plătesc ca să iei petrolul din curtea mea. Practic, au ales răul cel mai mic. În Europa şi în România nu vom avea această posibilitate datorită faptului că suntem importatori neţi de petrol", a subliniat Virgil Popescu.

Întrebat dacă România poate apela la varianta stocării petrolului cu scopul vânzârii ulterioare la un preţ mai mare, ministrul Economiei a admis faptul că "o discuţie pe această temă merită făcută, pentru că este o oportunitate".

"Există posibilitatea din punct de vedere tehnic şi logistic de a cumpăra petrol. Să nu uităm că prin Oil Terminal care este compania statului român care se găseşte la ţărmul Mării Negre există depozite de petrol şi capacităţi de stocare. Titulara rezervei strategice a statului român este Agenţia Naţională a Rezervelor Statului. O să avem o discuţie în perioada imediat următoare. Eu nu ştiu stocurile în momentul de faţă de ţiţei ale României. Ele sunt clasificate şi sunt în custodia Rezervelor Statului, dar o discuţie pe această temă merită făcută, pentru că este o oportunitate care, dacă se poate face, dacă există spaţiu disponibil pentru rezerva strategică, poate fi luată în calcul", a menţionat ministrul.

După ce luni a coborât pentru prima dată în istorie în teritoriul negativ, cotaţia barilului de petrol american a revenit marţi dimineaţa în teritoriul pozitiv pe bursele din Asia, transmite AFP.

Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel