Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației Energia Inteligentă, critică, într-o analiză trimisă redacției, măsura adoptată de Camera Deputaților prin care companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri.

Camera Deputaților a aprobat o modificare a Codului fiscal, după ce Consiliul Economic și Social, Guvernul și Senatul au respins o inițiativă prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România (producătorii, furnizorii, retailerii) vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, nu doar cele cu un rulaj de peste 50 de milioane de euro, cum era până acum.

Motivațiile acestor măsuri: „Jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro (care erau obligați să achite până în prezent această taxă) își împart businessul în mai multe firme mai mici pentru a evita plata acestei taxe, ceea ce este legal, însă aduce prejudicii bugetului de stat”. Totodată, se invocă în mod fals faptul că aceste măsuri sunt luate „pentru eliminarea riscurilor de dezechilibre la nivel național ale sectorului de petrol și gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv măsurilor de siguranță energetică la nivelul României”.

Populismul acestei modificări legislative se regăsește în motivațiile expuse, dar mai ales în demonstrarea „falselor interese față de consumatori”.

Sigur, nenumăratele măsuri electorale, extrem de costisitoare, trebuie acoperite cu bani care să fie strânși la bugetul de stat.

Însă aceste măsuri vor lovi tocmai în consumatori. Este adevărat, consumatorii vor simți efectul acestor modificări legislative la mult timp după ce votanții acestei legi, fluturând beneficiile ei, vor fi realeși în viitorul Parlament al României.

Cea mai mare parte a companiilor de petrol, gaze și carburanți – furnizori, retaileri, distribuitori, transportatori – au cifră de afaceri foarte mare și marjă de profit foarte mică. De fapt, supraimpozitul introdus de modificările din Camera Deputaților este mai mare decât profitul pe care unii dintre aceștia îl obțin. În această situație, unii furnizori/retaileri se văd nevoiți să achite la stat un impozit (suma tuturor tipurilor de impozite) mai mare decât câștigul lor, ceea ce ar putea conduce la faliment. Alternativa este majorarea prețului la combustibili și gaze naturale. Iar cel mai probabil, inițiativa populistă a deputaților va avea ca efect prețuri mai mari la gaze, benzină și motorină.

Marja de adaos medie în anul 2024 a traderilor de gaze este estimată între 0,6% și 1,3%. Având în vedere că această lege urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2025, când, conform estimărilor, prețul gazelor pe piața angro se așteaptă să fie la un nivel de 40 euro/MWh, rezultatele aplicării acestei legi ar determina următoarea situație: după achitarea impozitelor pe profit, a impozitelor pe cifra de afaceri și a impozitelor pe dividende, profitul net ar varia între 0% și 0,5%. În condițiile în care dobânda la depozite este de 5-8%, niciun trader nu ar accepta să mai lucreze în aceste condiții fără o creștere a prețului. Efectul acestei măsuri va fi realizarea doar a tranzacțiilor pe termen scurt, cu impact asupra lichidității pieței, ceea ce va duce la o concurență și mai redusă și la prețuri mai mari în piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Banca Națională a României
Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik

General Motors și-a eclipsat marii adversari

Producătorul auto din Detroit a publicat din nou...

Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Christine Lagarde
FMI
O femeie vorbește la telefon în timp ce își încarcă mașina electrică / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Protecția consumatorului
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank lansează un joc în România

Jocul abordează teme precum gestionarea banilor,...


pixel