Portugalia analizează toate opțiunile, fie aparate europene, fie, în caz extrem, F-35, pentru a înlocui avioanele F-16 americane care echipează în prezent forțele aeriene portugheze și care se apropie de sfârșitul duratei de viață, conform Ministerului Apărării.
Pentru a face această alegere, Portugalia va examina „opțiunile disponibile pe piață în rândul țărilor aliate, cum ar fi diferitele modele disponibile în Europa sau F-35 americane”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru AFP. F-35 este, în general, considerat succesorul logic al F-16.
În funcție de contextul actual
„Avioanele de vânătoare F-35 nu au fost excluse din procesul de înlocuire a F-16”, a insistat purtătorul de cuvânt al ministerului, subliniind totodată că alegerea Portugaliei va fi dictată și de „contextul geopolitic actual (care) arată necesitatea de a consolida pilonul european de apărare al NATO”.
„În alegerile noastre, nu putem rămâne insensibili la mediul geopolitic”, a subliniat deja ministrul demisionar al Apărării, Nuno Melo, într-un interviu publicat de cotidianul Publico.
Rafale?
„Poziția recentă a Statelor Unite, în contextul NATO și la nivel geostrategic internațional, trebuie să ne facă să reflectăm asupra celor mai bune opțiuni, deoarece predictibilitatea aliaților noștri este un atu major de luat în considerare”, a continuat el, făcând referire la administrația lui Donald Trump.
„Trebuie să credem că, în orice circumstanțe, acești aliați vor fi alături de noi. Trebuie luate în considerare mai multe opțiuni, în special în contextul producției europene și ținând cont, de asemenea, de beneficiile economice pe care aceste opțiuni le pot aduce Portugaliei”, a insistat Nuno Melo.
Decizia finală revine viitorului guvern
Decizia ar trebui, totuși, să revină viitorului guvern: cel din care face parte Nuno Melo a pierdut un vot de încredere în Parlament marți și, prin urmare, este demisionar. Noi alegeri au fost convocate pentru 18 mai. Dacă nu ar alege F-35 americane, Portugalia s-ar putea orienta către Airbus și Eurofighter-ul său, grupul suedez Saab și avionul său de luptă Gripen sau Rafale-ul francez de la Dassault.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...