Portul Constanța a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale în 2023
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Portul Constanța / Foto: pxfuel.com
Portul Constanța / Foto: pxfuel.com
Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Constanța au scăzut în primul trimestru cu 35,1% în ritm anual, la 2,16 milioane de tone metrice, a declarat marți autoritatea portuară a acestei țări pentru Reuters, deși exporturile globale de cereale prin portul românesc de la Marea Neagră au crescut cu aproape 28%.

Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului de la invazia Rusiei din februarie 2022, iar autoritatea portuară nu a dat nicio explicație imediată pentru scăderea dinspre Ucraina, care este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Cerealele sosesc în România pe cale rutieră, feroviară și cu barje peste fluviul Dunărea. În februarie, comisarul european pentru transport, Adina Valean, a declarat pentru Reuters că exporturile ucrainene pe șosea și pe calea ferată au crescut ca urmare a investițiilor feroviare finanțate de UE.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat luna aceasta că exporturile de cereale au scăzut la aproximativ 5,2 milioane de tone în martie. Asociația ucraineană de afaceri agricole UCAB a legat acest declin de bombardamentele forțelor rusești din sudul Ucrainei.

Datele portului Constanța, care nu includ volumele manipulate prin porturile românești mai mici de pe Dunăre și exporturile feroviare și rutiere către statele din sudul Europei, au arătat că 830.000 de tone de cereale ucrainene au părăsit portul în martie.

Cu toate acestea, exporturile globale de cereale la Constanța au crescut cu 27,7% față de anul trecut, la 8,42 milioane de tone.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din UE. La Constanța se manipulează, de asemenea, cereale din România și din vecinii fără ieșire la mare ai României, precum și din Serbia, Ungaria, Moldova și Austria.

Constanța a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale în 2023, datorită unei creșteri a transporturilor din Ucraina și a proiectelor de infrastructură în curs de desfășurare finanțate de UE.

Portul a expediat 36 de milioane de tone de cereale anul trecut, în creștere cu 50% față de anul precedent, cerealele ucrainene reprezentând aproximativ 40% din total.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel