Poți fi concediat dacă nu te vaccinezi? Ce spun specialiștii
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Vaccinarea nu este obligatorie în România
Vaccinarea nu este obligatorie în România
De peste ocean vin știri despre angajați din diverse companii care au fost concediați pentru că nu s-au vaccinat, cea mai recentă informație venind la sfârșitul săptămânii de la CNN care a anunțat că a renunțat la serviciile a trei angajați care au refuzat imunizare.

evenind în România, lucrurile stau un pic diferit din punctul de vedere al legii. La noi în țară vaccinarea nu este obligatorie, deci nici concedierea din acest motiv nu este posibilă.

Însă există domenii esențiale unde securitatea și starea de sănătate a salariaților este, de asemenea, esențială, fiind instituite anumite norme de securitate sanitară. Aceste norme au fost stabilite anterior neavând legătură cu pandemia și putem aminti personalul din sectoare speciale, cu risc de transmitere a bolilor infecțioase direct sau indirect.

Astfel de norme se regăsesc în domenii precum:

  • alimentar (vânzători, chelneri, bucătari etc);

  • sectorul zootehnic - personalul care lucrează la îngrijirea animalelor din unitățile zootehnice cu producție de lapte;

  • industria farmaceutică;

  • instalații centrale de aprovizionare cu apă potabilă și alte unități de interes public - personalul care participă la următoarele activități: amenajarea paturilor filtrante, curățarea filtrelor și rezervoarelor, repararea și întreținerea puțurilor de captare, a drenurilor, a captărilor de izolare;

  • personal din unitățile de coafură, frizerie, masaj, cosmetică (manichiură și pedichiură);

  • personal care asigură întreținerea curățeniei în unitățile de cazare publică și colectivă;

Cum pot afla angajatorii dacă angajații s-au vaccinat anti-COVID

  • personalul de la băi, spălătorii publice și piscine;

  • personalul din sectorul de salubritate și ecarisaj;

  • personalul sanitar elementar, personalul de îngrijire, personalul care îngrijește persoana cu handicap și asistentul maternal;

    personal sanitar superior și mediu;

Acești salariați care sunt prevăzuți în Legea nr. 355/2007- Anexa 1 (fișele 121-135) au în comun faptul că aceștia nu pot presta munca în cazul „boli infectocontagioase în evoluție”, iar la observații regăsim mențiunea „boli infectocontagioase în evoluție până la vindecare”.

Mai mult, atunci când este vorba despre sectorul alimentar, șefii de unități trebuie să informeze lucrătorii asupra următoarelor simptome și afecțiuni: febră, diaree, vărsături, icter, amigdalită, furuncule, panariții, plăgi ale mâinilor, infecții ale pielii, supurații și să îi trimită la medic la apariția acestora și a oricărei alte stări de boală. 

Reprimirea lucrătorului la locul de muncă se face de către șefii de unități pe baza avizului scris al medicului specialist la care a fost trimis, aviz care va fi prezentat medicului de medicina muncii.
Mergând mai departe, se poate observa că un salariat care își desfășoară activitatea în unul dintre sectoarele de activitate menționate nu ar putea fi concediat pentru că refuză vaccinarea, însă poate fi supus periodic unui examen medical pentru a se stabili dacă suferă de boli infectocontagioase sau pentru depistarea "stării de purtător" (Legea 355/2007 Anexa 1).

Avem, practic, două situații distincte, prima fiind solicitarea șefului unității de a efectua un control în cazul în care sunt prezente simptome specifice (ex. febră), iar solicitarea pentru „depistarea stării de purtător” trebuie făcută fie de medicul de medicina muncii, fie de personalul medico-sanitar din cadrul direcțiilor de sănătate publică cu rol de control în domeniul alimentar, în situații epidemiologice deosebite.

În acest moment, Legea 55/2020 atestă faptul că ne aflăm într-o situație epidemiologică deosebită, deci sunt întrunite condițiile necesare privind aplicarea dispozițiilor legale menționate anterior.

Revenind la posibilitatea ca un salariat care refuză vaccinarea să fie concediat, așa cum precizam, simpla opțiune de a refuza un act medical nu poate fi sancționată cu desfacerea contractului de muncă, chiar dacă acest aspect ar fi precizat în cadrul regulamentului intern. 

În același timp, Codul muncii prevede că o persoană poate fi angajată sau își poate continua activitatea numai în baza unui certificat medical care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea activității respective, examenul medical fiind efectuat periodic sau la solicitarea angajatorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel