Povestea portoricanului, devenit miliardar și vedetă pe Wall Street

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
A vrut să devină jucător de tenis...
A vrut să devină jucător de tenis...
Orlando Bravo este, astăzi, unul dintre cei mai căutați oameni de pe Wall Street. Când a plecat din orașul său natal, Mayaguez, în Porto Rico, nu știa ce-i va oferi soarta. Se întâmpla în 1985. Avea 15 ani și un singur gând - să facă tenis de performanță.

A ajuns la Bradenton, în statul american Florida, unde s-a înscris la una dintre cele mai exigente școli de tenis, cea a lui Nick Bolletieri. A urma o perioadată în care zilele se derulau după același program: dimineața mergea la cursurile Stephen’s Episcopal School, după care, până spre seară, se antrena pe terenul de tenis. Sub soarele fierbinte al Floridei, el s-a confruntat cu alți studenți, precum Andre Agassi sau Jim Courrier. Și așa, zi de zi, mai puțin în weekend.

”A fost o adevărată lecție de umilință. Am muncit pe brânci, dar aici am învățat că pot fi eficient sub presiune și durere”, spunea, mai târziu, Orlando Bravo. Fără a abandona tenisul, el a intrat la Universitatea Brown, unde obține, în 1992, o diplomă în științe economice și politice. Lăudat de profesori, tânărul portorican, care provine dintr-o familie de oameni de afaceri extrem de ambițioși, și-a găsit rapid un loc de muncă la banca americană Morgan Stanley, unde este angajat ca analist în cadrul departamentului de fuziuni și achiziții. Sub egida celebrului negociator Joseph Perella, el lucrează 100 de ore pe săptămână.

Vorbitor de limbă spaniolă, Orlando are șansa unor clienți importanți, cu care poate colabora direct, nu prin translatori sau intermediari. Astfel, în 1993, el a lucrat pentru Gustavo Cisneros, un miliardar venezuelean care a preluat lanțul de magazine portoricane Pueblo Xtra International și care i-a deschis ochii în privința achizițiilor de întreprinderi. O experiență din care Bravo a înțeles că nu este făcut să devină bancher.

Prin urmare, se înscrie la Universitatea Stanford, unde urmează, în paralel, școala de drept și cea de comerț. La câteva luni de la absolvire, CV-ul tânărului portorican este reținut de Carl Thoma, astăzi în vârstă de 71 de ani, unul dintre fondatorii GTRC, o societate de investiții cu sediul la Chicago. Trimis să caute noi investiții, Orlando Bravo, care nu împlinise încă 30 de ani, încheie mai multe contracte, dar care, curând, se dovedesc catastrofale: a susținut două start-upuri specializate în construcția de site-uri web exact într-un moment nefast pentru acest gen de afaceri.

Citește și Cum faci 1 miliard de dolari dintr-o afacere banală

”Am învățat că nu trebuie niciodată să investesc în lucruri riscante. A fost un eșec extrem de dureros”, recunoștea, ulterior, portoricanul. Cu acordul lui Carl Thoma, el cumpără, în 2002, Prophet 21, un furnizor de logistică destinată distribuitorilor din sectoarele de sănătate. A fost prima lui mare lovitură, care a marcat, de altfel, și începutul unei cariere de excepție. Câțiva ani mai târziu, Orlando Barvo devine asociatul lui Carl Thoma, care modifică inclusiv numele societății sale: Thoma Bravo.

În februrie anul curent, HEC Paris și Dow Jones au desemnat Thoma Bravo drept cel mai performant investitor în achiziții de întreprinderi. Potrivit datelor analizate de Forbes, fondurile gestionate de Thoma Bravo au degajat un randament net de 30% pe an. Începând din 2015, Orlando Bravo a vândut sau cotat 25 de investiții cu o valoare totală de 20 de miliarde de dolari, adică de patru ori costul lor inițial. Secretul său? Nu a investit decât în societăți reputate. El supervizează un portofoliu de 39 de societăți de logistică, generatoare a unei cifre anuale de afaceri de circa 12 miliarde de dolari și care numără în jur de 40.000 de angajați. Potrivit Forbes, Orlando Bravo dispune de o avere de 3 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Bani / Foto: DCBusiness
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com

pixel