Prăpăd! Credit Suisse se prăbușește cu 62,9%, băncile franceze prinse în colimator

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Se îndreaptă Europa spre o criză financiară?
Se îndreaptă Europa spre o criză financiară?
Acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit luni dimineață cu 62,9%, la 0,69 franci elvețieni, după ce banca elvețiană UBS a acceptat să cumpere rivalul său pentru 3 miliarde de franci elvețieni. 

Scăderea bruscă a prețului acțiunilor s-a datorat în parte discountului acceptat de Credit Suisse. Indicele bancar Euro Stoxx, care nu include nici UBS, nici Credit Suisse, a pierdut peste 5%.

Băncile franceze, în scădere

Băncile franceze sunt în scădere în urma preluării Credit Suisse de către UBS. Cea mai mare scădere de pe indicele CAC 40 a fost afișată, în primele ore de tranzacționări, de Société Générale (-5,42%, la 20,05 euro), urmată de BNP Paribas (-5,21%, la 41,99 euro), în timp ce Crédit Agricole a pierdut, în perioada de referință, 3,07%, la 9,68 euro. În cadrul SMI, Credit Suisse a scăzut cu peste 62%, la 0,698 franci elvețieni, iar UBS cu aproape 14%, la 14,76 franci elvețieni.

Conform termenilor tranzacției, acționarii Credit Suisse vor primi o acțiune UBS pentru fiecare 22,48 de acțiuni Credit Suisse deținute, echivalentul a 0,76 franci elvețieni pe acțiune. Acțiunile Credit Suisse au închis vineri la un nivel mult mai ridicat, de 1,86 franci elvețieni.

Ca parte a tranzacției, UBS va primi o protecție de 25 de miliarde de franci elvețieni, printre altele, împotriva unor potențiale deprecieri și costuri de restructurare, precum și o protecție suplimentară de 50% pentru activele non-strategice.

Confederația a acordat o garanție de 9 miliarde de franci elvețieni cumpărătorului "pentru a reduce riscurile pe care această instituție le suportă ca urmare a achiziționării anumitor active care ar putea suferi pierderi, în măsura în care aceste pierderi ar trebui să depășească un anumit prag".

Principala problemă pe termen mediu și lung

"Sprijinul excepțional din partea statului declanșează o anulare integrală a valorii nominale a tuturor obligațiunilor AT1 ale Credit Suisse, în valoare de aproximativ 16 miliarde de franci elvețieni, și, prin urmare, o creștere a capitalului de bază", a mai explicat Autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare, FINMA.

Această ultimă decizie "va fi principala problemă pe termen mediu și lung pentru sectorul bancar european, mai ales că firma a fost cumpărată ieri cu o valoare pozitivă", avertizează Deutsche Bank. "Probabil va crește costul capitalului pentru bănci”, a subliniat banca germană.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, guvernatorul Banque de France, François Villeroy de Galhau, s-a arătat liniștit în privința băncilor franceze. "Industria bancară din Franța este concentrată în jurul a șase mari bănci care au toate un model de afaceri stabil și profitabil, un control puternic al riscurilor și un grad ridicat de respectare a regulilor", a spus el, subliniind că acestea sunt "solide".

În ajun, Christine Lagarde subliniase deja soliditatea băncilor europene, declarând: "Sectorul bancar din zona euro este rezistent, cu poziții solide în ceea ce privește capitalul și lichiditățile. În orice caz, mixul nostru de politici este perfect echipat pentru a oferi sprijin în materie de lichidități sistemului financiar din zona euro, dacă este necesar, și pentru a păstra o transmitere fără probleme a politicii monetare.

Citește și Europa bursieră, în scădere! Aurul sare de 2.000 de dolari/uncie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

pixel